Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grynet Molvig lyckas i sitt sommarprat balansera mellan det privata och det yrkesmässiga, mellan allvar och lättsamhet, skriver GP:s Maria Näslund. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Grynet Molvig lyckas i sitt sommarprat balansera mellan det privata och det yrkesmässiga, mellan allvar och lättsamhet, skriver GP:s Maria Näslund. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Recension: Grynet Molvig - Sommar i P1

Grynet Molvig ser till att överföra sina kunskaper som skådespelare till radioformatet. GP:s Maria Näslund har lyssnat på hennes sommarprat.

Hon inleder med ett samlag och avslutar med ett annat – men det är inte så vågat som det låter. Det första är en mycket underhållande anekdot om en filminspelning med Gösta Ekman och det andra är Tage Danielssons fantastiska dikt Pornografi ur ”Bok” (1963). Som hon läser den!

LÄS MER: Låt Sommar i P1 fortsätta finnas

Precis som de flesta sommarpratande skådespelare vet Grynet Molvig hur man gör ett manus levande – många konstpauser blir det – och med sin norska är hon som gjord att deklamera kärleken mellan det älskande paret Sverige och Norge.

Berättelser ur livet och karriären blandas med funderingar och iakttagelser, men det är en blandning av lättsamt och allvar som håller ihop. Här finns en ständigt närvarande humor mellan raderna och ibland också mer uttalad.

Jag ler när Grynet återger drottning Silvias replik men också fina gest vid en middag och skrattar åt löpsedeln som kombinerade ”Grynet i fallskärmsolycka” med ”Fälldin krossad”. Historien om kammen på stjärten med sensmoralen ”man vet aldrig vad som fastnat under resans gång” blir också svår att glömma.

Vem?

Slog igenom i Norge som sångerska redan som 12-åring och hade som 20-åring gett ut 15 skivor och varit med i filmer och revyer.

Grynet Molvig slog igenom i Sverige i pjäsen En flicka på gaffeln med Lars Ekborg. Hade långa och fruktbara samarbeten med Hasse och Tage, Povel Ramel och Cornelis Vreeswijk.

Har under många år varit verksam vid Stockholms Stadsteater.

Programmet handlar ganska mycket om att ”göra sig märkvärdig” när man kommer från ett ställe där uppmuntran är detsamma som att ens mamma säger ”du är inte sämre än någon annan”.

Grynet har en befriande distans till det hon berättar – och även till detta forum visar det sig när hon meddelar att det har blivit ”mammadags” (alla pratar ju om sina mammor i ”Sommar”). Det är ett intressant ämne, men den utlämnande kärleksförklaringen till sonen berör desto mer.

Nästa sommarpratare 24/6: 24 Isabella Löwengrip, entreprenör, influencer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.