Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Sundin. Arkivbild.  Bild: Pontus Lundahl/TT
David Sundin. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Recension: David Sundin, "Nya svenska ord" på Storan

Sundins stora tillgång är att han kan vara ful och len på samma gång; han hånar på precis rätt vis, skriver Jonathan Bengtsson efter nittio fina minuter med David Sundin på Storan.

Humorshow

4

David Sundin

"Nya svenska ord", Stora teatern

Bäst: Hans röst.

Sämst: Hans röst.

Publik: Fullsatt.

David Sundin har en trängd strupe i kväll, på grund av någon ond förkylning. Ibland halkar hans röst till och drar iväg ut mot Vårväderstorget. Vid ett par tillfällen låter han märkligt pipig där uppe på scen: som om han hade lungorna hos en liten blyg sork.

Detta bör naturligtvis påverka östgötens föreställning. Få saker är lika viktiga för en komiker som rösten. Säger du orden lite fel så kommer de inte vara lika roliga. Sätter du inte rätt hastighet, eller rätt ändelse, på dina meningar blir humorn mjuk.

Men ganska snabbt märker man av något besynnerligt på Stora teatern: David Sundins röstbekymmer gynnar honom.

Ful och len på samma gång

Den uppburna komikern kan vara självförhärligande och skrävlig. Men detta element är helt borta ur hans kropp ikväll. Han framstår som tärd, plågad och sympatisk. Han är till och med lite gulbeige i ansiktet. Man skulle lätt kunna plöja en blåbärsmuffins med Sundin på något kafé efter föreställningen.

Hans "Nya svenska ord" handlar givetvis om nya svenska ord, men också om allt annat i hela världen. Kändisskap och ägg. Så ska det låta och Melodifestivalen. Malou och Laila Bagge. Vid flera tillfällen pratar Sundin om urin, en gång talar han om sperma.

Den lille kubformade prinsen har varit mycket framgångsrik sedan han kom fram på den svenska humorscenen. För några månader sedan blev han också utnämnd till den bästa programledare detta land har. Sundins stora tillgång är att han kan vara ful och len på samma gång; han hånar på precis rätt vis.

David Sundin har aldrig varit lättare att tycka om

Men ikväll vet fyrtiofemåringen också hur han ska nedvärdera sig själv. Rösten blir sämre och sämre under kvällens gång. Ett par gånger börjar han knorra som en bondgris. Vid ett tillfälle ska Sundin uttala frasen "gå till doktorn" men säger istället "gottigottgo"; han ser förbryllad ut över sina egna läten.

Publiken ger honom en tromb av applåder och kärlek tillbaka. Han har aldrig varit lättare att tycka om.

Bitvis blir ändå allting lite billigt. När Sundin talar om hur det är att bli gubbe lyckas han inte resa sig ur klichéerna. Han pratar om läkarbesök och glömska, hittar bara fram till något tunt skämt om cyklister; jag orkar inte höra mer skämt om cyklister. Sista halvtimmen av showen är också märkbart sämre. Men överlag är det nittio fina minuter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.