Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Reaktioner på Max von Sydows död strömmar in i sociala medier

Medier världen över skriver om Max von Sydows död och nu har också reaktionerna börjat strömma in. I sociala medier blandas sorg och hälsningar med minnen av klassiska rolltolkningar.
– Max von Sydow var en av de största som svensk tv, film och teater har haft, skriver exempelvis Hanna Stjärne, vd på SVT, på Twitter.

Den svensk-franske skådespelaren Max von Sydow har gått bort 90 år gammal. Under sin långa karriär hade han roller i allt från Ingmar Bergmans "Det sjunde inseglet" till "Game of thrones".

LÄS MER: Max von Sydows karriär i bilder

Bland de reaktioner som nu kommer in lägger många fokus på just bredden i hans skådespelarkarriär.

– Max von Sydow var en av de största som svensk tv, film och teater har haft. En unik spännvidd i roller och uttryck, från Sjunde inseglet till Star wars. Värdig, innerlig och närvarande, inte minst som Karl Oskar i Utvandrarna. Att en så tidlös person kan gå ur tiden, skriver Hanna Stjärne.

Regissören Edgar Wright, som ligger bakom filmer som "Hot fuzz" , "The world's end" och "Scott Pilgrim vs. the world" är inne på ett liknande spår.

– Han förändrade synen på internationell film med Bergman, spelade Kristus, slogs mot ondskan, tryckte på "Hot hail"-knappen och var Oscarsnominerad för en stillsam skådespelarprestation. En gud, twittrar han ut.

Hyllas för sin TV-spelsröst och kultfilm

Max von Sydow uppmärksammas också i flera forum. Utöver grupper för rena cineaster lyfts han i sammanhang fokuserade på exempelvis "Game of thrones" och "Star wars". På Facebook kommenterar också användarna i gruppen "Skyrim addicts", dedikerat till spelet "Skyrim i fantasyspelserien "Elder scrolls", hans bortgång:

LÄS MER: Max von Sydow är död

– Esbern har gått bort, må hans själ för alltid vila i Sovengarde, skriver en gruppmedlem då Max von Sydow gjorde rösten till karaktären Esbern i spelet.

Även om många förstås väljer att visa sin sorg och uppskattning genom att lyfta den ikoniska scenen där Max von Sydow spelar schack med döden, är det också många som vill hylla honom för filmerna som drabbade dem som barn. Inte minst filmatiseringen av Blixt Gordon som blivit något av en kultfilm.

– Du var med i mycket mer respekterade filmer än "Strange brew" och "Flash Gordon" men jag älskade dig för de filmerna först, skriver regissören, skådespelaren och komikern Kevin Smith på Twitter.

Utöver rolltolkningarna kommer också personliga minnen. Skådespelaren Mia Farrow delar exempelvis en bild på Max von Sydow och filmfotografen Sven Nykvist.

– Två stora konstnärer. Två verkliga gentlemän. Vi arbetade på Bora Bora. Jag föreställer mig Max i himlen bärandes sin vita linnekostym, med Sven, Ingmar Bergman, Bibi Andersson, skrattandes och älskandes varandra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.