Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Asap Rocky har gripits i Stockholm misstänkt för grov misshandel. Arkivbild. Bild: Taylor Jewell
Asap Rocky har gripits i Stockholm misstänkt för grov misshandel. Arkivbild. Bild: Taylor Jewell

Rapstjärna på Sverigebesök – gripen av polis

Den amerikanska rapparen Asap Rocky är gripen och anhållen efter ett bråk i centrala Stockholm i helgen, misstänkt för grov misshandel. Något rapstjärnan förnekar.
Det som finns på video är inte riktigt hela skedet, säger advokat Henrik Olsson Lilja.

Asap Rocky greps i natt efter en spelning på hiphopfestivalen Smash på Stadion i Stockholm, men själva bråket som han nu är anhållen för inträffade på söndagen.

Delar av bråket, där Asap Rocky bland annat kastar ned en man från trottoaren, finns filmat i ett klipp som bland annat publicerats av den amerikanska nöjessajten TMZ. På sitt Instagramkonto har Asap Rocky även själv lagt upp videor som han menar visar på upprinnelsen till händelsen att han är oskyldig.

-Han förnekar det här bestämt, säger rapparens advokat, Henrik Olsson Lilja, till TT.

Fyra anhållna

Totalt har fyra personer anhållits i ärendet.

-Tre personer är anhållna misstänkta för grov misshandel, och bland dessa finns den här personen. Ytterligare en är anhållen misstänkt för misshandel, säger Karin Rosander, kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten, till TT.

Senast på lördag ska åklagare besluta om Asap Rocky och de övriga anhållna personerna ska häktas eller inte.

-Vi håller intensivt på att höra de som var med vid den här händelsen och i morgon förmiddag beräknar jag att kunna bedöma om några ska häktas eller inte, säger åklagaren och förundersökningsledaren Fredrik Karlsson till TT.

Gott bevisläge

Bevisläget anser Fredrik Karlson vara gott, med såväl filmer som redan finns utlagda på nätet samt en rad vittnen.

Advokat Henrik Olsson Lilja är dock av en annan åsikt.

-Det som finns på video är inte riktigt hela skedet. Det finns flera delar som kan förklaras på andra sätt. Frågan är om det snarare är Asap Rocky och hans entourage som är målsäganden, säger Henrik Olsson Lilja.

Om rapstjärnan begäras häktad kan det bero på att åklagaren menar att det finns en flyktfara. Att Asap Rocky, om han släpptes fri, skulle lämna Sverige och hålla sig undan rättvisan. Men det stämmer inte enligt Henrik Olsson Lilja.

-Han kommer självklart att komma till en rättegång om den skulle äga rum framöver. Sedan finns det alldeles utmärkta utlämningsavtal med USA, säger han.

Avbokad spelning

Asap Rocky har en rad spelningar inbokade i Europa framöver, närmast är norska Kadettenfestivalen i Sandvika i kväll, onsdag, som han har tvingats att ställa in.

"Det är beklagligt att vi får ett avhopp så sent på öppnandet av festivaldagen, men detta ligger utanför vår kontroll", skriver festivalens informationschef Inger Bråten i ett mejl till TT.

Närmast efter Norgekonserten är en spelning i Gdynia i Polen på torsdag och London och festivalen Wireless i helgen.

Asap Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, släppte sitt kritikerrosade debutalbum "Live love Asap" 2013. I dag är han en av världens största rapstjärnor och senaste skivan kom i fjol.

Sara Haldert/TT

Filip Joelsson/TT

Asap Rocky. Arkivbild.. Bild: Thibault Camus/AP/TT
Asap Rocky. Arkivbild.. Bild: Thibault Camus/AP/TT

Rappare, producent, skådespelare, modell

30 år

Heter egentligen Rakim Mayers

Släppte sin första mixtape 2011 och hyllades för debuten "Live love Asap" 2013. Skivan gick rakt in på förstaplatsen på Billbords 200-lista.

2015 kom uppföljaren "At long last Asap".

Ingår i rapkollektivet Asap Mob.

Har vunnit Bet awards och MTV awards-priser samt nominerats till flera Grammys.

Har över 10 miljoner följare på Instagram.