Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rapparen Yasin döms till fängelse i uppmärksammade encromålet
I dag kom domen i det uppmärksammade och omfattande ärendet – och en av de som döms är den prisade rapartisten Yasin. Bild: SVT

Rapparen Yasin döms till fängelse

Prisade rapparen Yasin döms till fängelse för förberedelse till människorov. I dag meddelades domen i det så kallade ”Encromålet”, ett av de största fallen rörande organiserad brottslighet i landet.

Södertörns tingsrätt i Stockholm har i dag meddelat domen i ”Encromålet”. 30 personer stod åtalade för brott som människorov, mordförsök, grova vapen- och narkotikabrott. Ett stort antal av brotten ska ha haft koppling till Vårbynätverket, och dess ledare döms till fängelse i 17 år och 10 månader.

23-årige rapparen Yasin har under våren suttit häktad, åtalad för sin inblandning i brott mot en annan rapartist. Anklagelserna mot artisten ansågs ha koppling till Vårbynätverket.

Yasin har nu dömts till fängelse i tio månader för förberedelse till människorov. Även rapartisten Haval döms till två och ett halvt års fängelse för inblandning i samma kidnappning. Utöver ledaren för Vårbynätverket har även ytterligare 26 personer dömts för allvarlig brottslighet som ska ha haft koppling till nätverkskriminalitet under våren 2020.

– Det i sig är ett rimligt straff, samtidigt har min klient förnekat brott och vi kommer att överklaga den här domen till hovrätten, jag är ganska övertygad om att hovrätten kommer att göra en annan bedömning, säger Yasin Mahamouds advokat Frida Wallin till SVT.

LÄS MER: Yasin får 100 000 kronor i skadestånd

Yasin – hett debatterad rappare

Yasin släppte två hyllade album 2020 och gjorde en bejublad duett med Miriam Bryant under hösten. Deras låt nådde topplistans topp på nolltid.

I januari prisades Yasin både på Grammisgalan i kategorin årets hiphop, och tvåfaldigt på P3 Guld bland annat som årets artist.

Han har också varit ett hett ämne i diverse kulturdebatter om huruvida man kan separera verk från konstnär. Vid vinsten på P3 Guld reagerade till exempel många på att Yasins pris inte lästes upp av en programledare.

LÄS MER: Vem är Yasin – och hur började allt?

Istället för de sedvanliga hyllningarna som tog fart kring resterande musikkategorier meddelades Yasins vinst av en speakerröst, inte heller de andra nominerade artisterna i kategorin nämndes. Det diskuterades även om Yasins musik skulle få spelas på radio eller inte.

Tidigare brottsmisstankar

Yasin dömdes första gången 2018 för grovt vapenbrott. Även då nekade rapparen till brott. Han släpptes villkorligt i november 2019. Sedan tidigare har han även dömts tre gånger för narkotikabrott och ringa narkotikabrott sedan 2015.

I januari 2021 häktades Yasin på nytt misstänkt på sannolika skäl för stämpling till människorov. Närmare bestämt för inblandning i kidnappningen av en annan känd rappare. Det är för detta som han nu dömts till fängelse.

LÄS MER: Gangsterrap är vår tids arbetarlitteratur

LÄS MER: DN-journalist skriver bok om Yasin

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.