Rahimi hämnas och sörjer med ord

ANNONS
|

Prisade "Jord och aska" av den afghansk-franske författaren Atiq Rahimi är en till formatet liten bok som skildrar stor sorg. Elva år efter att den publicerades i Frankrike kommer den ut på svenska.

Intresset är stort när Atiq Rahimi besöker Stockholm för att berätta om sin första roman, "Jord och aska". Alltsedan hans fjärde bok "Tålamodets sten" 2008 belönades med Goncourtpriset, Frankrikes finaste litterära utmärkelse, har översättningarna blivit fler och läsekretsen större.

Författaren och filmaren visar sig vara en intellektuell charmör i slokhatt (köpt i Montpellier, inte Kabul) som med glittrande ögon besvarar frågor om en bok där förlusten är så stor att varken karaktärerna eller läsarna riktigt förmår ta in den.

ANNONS
-Afghanistan har gått från ett krig till nästa. Efter kriget med ryssarna hade afghanerna ingen tid att sörja. Och får du inte sörja så hämnas du. Jag ville skriva om vikten av att sörja efter ett krig. Boken är en spegling av sorg, av mitt land och dess folk, säger Atiq Rahimi.
Tre generationer afghanska män i misär

"Jord och aska" utspelar sig i Afghanistan under den Sovjetiska ockupationen, innan talibanerna tog makten. En gammal man står vid en vägbom tillsammans med sin sonson. De är på väg till barnets far som jobbar i en gruva för att berätta att deras by är utplånad och resten av familjemedlemmarna döda.

TT Spektra: Vad inspirerade dig till romanen?

-På 80-talet, en vinter i början av det afghansk-sovjetiska kriget, när motståndsrörelsen hade förstört elektriciteten i Kabul följde jag med en grupp unga studenter till en kolgruva i norra Afghanistan för att skriva ett reportage. Varje morgon på väg till gruvan reste vi samma väg. En morgon såg jag en gammal man med ett barn. Jag ville fotografera dem men hade ingen kamera. Men bilden av dem stannade i mitt huvud.

Några år senare, 1985, tog Atiq Rahimi sig till Frankrike där han fick politisk asyl. Hans bror stannade och dog i kriget, något som hans föräldrar inte berättade förrän två år senare. Rahimi, som då främst gjorde dokumentärer, skrev "Jord och aska" som ett sätt att både hämnas och sörja.

-Här i Europa är frågan att vara eller inte vara. I Afghanistan är frågan att säga eller inte säga. Afghanerna har alltid lidit under någon sorts diktatur och vissa ord kan kosta dig ditt liv. Ord blir väldigt viktiga då.

Likt många exilförfattare känner sig Atiq Rahimi hemlös; i Frankrike är han afghan, i Afghanistan fransman. "Mitt hem är de vita sidorna", konstaterar han och rycker leende på axlarna, till synes nöjd med sin lott.

I en intervju för länge sedan sade Rahimi att "med en monarkist till far och en kommunist till bror har jag blivit något av en anarkist. Jag blev tvungen att hitta ett annat öde."

TT Spektra: Har skrivandet blivit ditt öde?

-Att skapa är mitt öde. När jag inte kan skriva, fotograferar jag. När jag inte kan fotografera, filmar jag. Jag letar hela tiden efter någonting, vad vet jag inte riktigt.
Mulla Nasruddin-skämt om identitetsjakt

Atiq Rahimi lyser plötsligt upp och frågar om jag känner till skämten om Mulla Nasruddin, en legendarisk figur i hans kultur. Mitt skamsna nej får honom att ivrigt luta sig fram i stolen och ge prov på sin berättarglädje: "En man stöter en kväll på Mulla Nasruddin på en upplyst gata. Han letar efter nycklarna till sitt hus. 'Jag hjälper dig!' säger mannen. När de inte hittar nycklarna frågar han om mullan är säker på att han tappat dem här. 'Nej', säger Nasruddin, 'jag tappade dem hemma'. 'Men varför letar du här?' undrar mannen. 'För att hemma finns det inget ljus!'"

ANNONS
-För mig är mitt hemland mörker och krig, förklarar Rahimi när hans skratt bullrat bort. Där tappade jag bort nyckeln till min identitet. Jag flydde till ett land där det finns frihet och ljus, och där söker jag nu efter min nyckel fast jag vet att jag inte kan finna den. Skapande är mitt sätt att leta.

Född: 1956.

Gör: Författare och filmskapare.

Aktuell: Hans första roman, "Jord och aska", kommer i svensk översättning på Leopard förlag. Även "Tålamodets sten" som fick Prix Goncourt 2008 finns på svenska. I Frankrike kom han nyligen ut med romanen "Maudit soit Dostoievski" (ungefär "Djävla Dostojevskij").

Har blivit film och opera: Atiq Rahimi har själv regisserat en filmversion av "Jord och aska" som fick pris i Cannes 2004. Filmen togs väl emot även i Afghanistan. En operaversion av boken har inom kort premiär i Lyon.

Atiq Rahimi om de utländska, däribland svenska, truppernas närvaro i Afghanistan:

"Kriget i Afghanistan är inte ett krig för eller mot afghanerna. Det är ett krig mellan mänsklighet och terrorism. Soldaterna i Afghanistan är inte bara där för afghanerna, de är där för säkerheten i resten av världen. Om de utländska styrkorna lämnar Afghanistan nu blir det inbördeskrig igen och terroristorganisationerna är i dag välorganiserade och rika. Det är ett stort ansvar att säga 'trupperna borde lämna Afghanistan'."

ANNONS