Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Radiolegendaren slutar i etern

I decennier har han hörts i etern i Göteborg genom program som "Rally", "Morgonpasset" och "Livh i P4". Men nu är det sluttjôtat för en av Göteborgsradions största profiler.
– Jaja, men jag ska inte dö, säger Stefan Livh.

Under fredagen rapporterade Sveriges radio att Stefan Livh, som i dag har förmiddagsprogrammet i P4 Göteborg, slutar den 31 mars. Han gör det efter drygt 40 år i etern.

– Det är ganska tufft att sända radio så mycket och så länge på dagarna. Jag har varit lite krasslig på senare tid, depressionstillstånd och sådär. Så kände jag, fan, varför ska jag gå här när jag kan göra annat.

– Är man programledare i ett långt direktsänt program kräver det att man är riktigt taggad. Att man hittar språket och frågorna. Det är hundra procent fokus i de timmarna. Är man inte där blir det inte bra.

Gjorde publikfavoriten "Rally"

Stefan Livh känner till en del om att sända radio. Genom åren har han lett och medverkat i en rad program. På sena 80-talet gick exempelvis humorprogrammet "Riskradion", med personer som Erik Blix, Peter Wennö och Ulf Dageby. Mellan 1995 och 2002 var han med i "Rally" i Sveriges radio P3 tillsammans med bland andra Åsa Gustafsson, Fredrik Wegreus, Anna Mannheimer och Peter Apelgren.

Stefan Livh är i dag 63 år gammal och väljer nu att lämna på eget bevåg. Men pension vill han inte kalla det, för han ska fortsätta jobba. I stället för radioprat tänker han lägga fokus på annat och nämner att han har en hel hög halvfärdiga synopsis till filmer, tv-program och revyer.

– Det är inte meningen att jag ska sätta mig och bli pensionär och klappa katten.

Så får vi se dig göra revy på Lorensbergsteatern om några år här då?

– Kanske inte som mig själv. Men jag har skrivit en del till andra. Till Claes Malmberg och sådär.

Kanske blir det också lite musik säger Stefan Livh. När han började i radion på 70-talet var han trumslagare och spelade i bandet The Few, som senare skulle utmynna i Black Ingvars. Genom åren har också gjort mycket låter och även hoppat in en del bakom trumsetet.

– Jag satte in på trummor för The Spotnicks när de spelade sin sista konsert. Det var i våras och då tvingade jag mig upp bakom Bo Winberg och spelade "Last date". Några månader senare gick han bort.

Vad tänker du om den här tiden på Sveriges radio?

– Vi har haft en fantastisk relation, Sveriges radio och jag. Sen har det varit holmgångar med både ledning och fack som har tagit ganska hårt. Men det har varit fantastiskt att få göra det jag gjort.

Vad kommer du sakna nu?

– Kontakten med lyssnare, både i sociala medier och de som skriver brev och berättar om upplevelser de haft när de lyssnat på en intervju eller så. Det är fantastiska att man har sån kontakt med lyssnarna.

Hur tror du att de kommer att reagera på beskedet?

– De brukar tycka att det är synd om mig när jag sjuk – att jag ska komma tillbaks och så. Men jag vet inte, det får bli lite som det blir.

Stefan Livh fortsätter sända radio till den 31 mars.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.