Röstskådespelaren Carlo Bonomi bakom ”Pingu” är död

Rösten bakom barnprogram som ”Pingu” och ”Linus på linjen” är död, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt. Den italienska röstskådespelaren Carlo Bonomi blev 85 år.

ANNONS
|

Carlo Bonomi föddes i Milano 1937 och var röstskådespelare och clown. Han gjorde alla rösterna i det animerade barnprogrammet ”Pingu” och det tecknade pausprogrammet ”Linus på linjen”.

Bonomi ska ha improviserat ihop de påhittade och ordlösa språken i de båda tv-programmen. Tillsammans med karaktärernas kroppsspråk och ansiktsuttryck utgjorde Bonomis nonsensspråk dialogen.

”Pingu” är ett schweiziskt barnprogram filmat med stop motion-teknik. Det visades i SVT för första gången 1990 och Carlo Bonomi gjorde rösterna i de fyra första säsongerna.

Lätta att exportera

”Linus på linjen” handlar om den tecknade figuren Linus, som är ritad som en kontur som går ihop med marken eller linjen han går på. Det började sändas i italiensk tv 1969, visades som pausprogram i SVT under 1970-, 80- och 90-talen och sändes i TV4 Komedi och TV4 Guld från 2006 till 2011.

ANNONS

Eftersom Bonomis låtsasspråk inte betydde något blev programmen framgångsrika och lätta att exportera utomlands, då man slapp göra översättningar.

Carlo Bonomi blev 85 år gammal.

LÄS MER:Låtskrivaren Torgny Söderberg död

LÄS MER:"Lilla Sjöjungfrun"-skådespelare död

LÄS MER:Nick Cave och Thåström – bästa vänner i ny svensk tv-serie

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS