Nina Due tillträdde som chef för Röhsska museet i Göteborg i april 2017.
Nina Due tillträdde som chef för Röhsska museet i Göteborg i april 2017. Bild: Jonas Lindstedt

Röhsskas ledning saknar inte kompetens

Museichef Nina Due och kulturförvaltningens Britta Söderqvist svarar Boel Ulfsdotter om Röhsska

ANNONS
|

I en debattartikel på GP:s kultursidor (24/1) lyfter Boel Ulfsdotter att Röhsska museet borde vara en del av Nationalmuseum. Anledningen skulle vara att modesamling som museet förvaltar inte visas i tillräcklig utsträckning och att styrningen av museet är undermålig. Röhsska museet borde vara Sveriges modemuseum! Ulfsdotter menar att detta endast kan möjliggöras genom ett förändrat huvudmannaskap från kommunalt till nationellt. Att den ledning som finns vid Röhsska museet saknar kompetens håller vi naturligtvis inte med om. Den politiska viljeyttringen för Röhsska museet är också för oss tydlig genom de investeringar som just nu genomförs både i personal, byggnad och innehållsutveckling.

ANNONS

LÄS MER: Boel Ulfsdotter - Gör Röhsska till en del av Nationalmuseum

Plattformarna för kommunala och nationella museer ser väsentligt olika ut. Röhsska museet tillhör en kommunal organisering som öppnar möjligheter att verka lokalt i en rad intressanta sammanhang där museet kan arbeta nära i göteborgarnas vardag. Då museet även verkar i en internationell miljö så är andra sammanhang också viktiga. Att då samarbeta nationellt med Nationalmuseum är en självklarhet för oss. Ett gemensamt nationellt uppdrag tror vi öppnar för kreativa processer med fokus på innehåll och inte organisation. Sedan stängning arbetar vi brett för att stärka de relationer vi ser är nödvändiga för att utveckla Röhsska museet. I detta är inte endast Nationalmuseum en viktig part utan även institutioner som Arkdes och Form/Design Center Malmö. För oss är också ett starkt samarbete med Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK, avgörande. Detta visade bland annat en framgångsrik vecka tillsammans i det HDK-ledda initiativet Open week. Samarbeten med konsthantverk, design och modefältet i Västra götalandsregionen kommer också vara avgörande. Liksom ett stärkt samarbete med utövare och näringsliv.

LÄS MER: Hon blir Röhsskas nya chef

Vårt fokus är framåt. Det är sant att Röhsska museet har en fantastisk modesamling. Museet har också en unik samling design och konsthantverk som är efterfrågad nationellt och internationellt. Vi ska bygga vidare med föremål som berättar om vår samtid, som väcker frågor och bygger kunskap – för allmänheten och för nästa generation av formgivare och kreativa aktörer. Som Sveriges enda museum dedikerat till design i dess bredaste bemärkelse ska vi ta tillvara på möjligheten att skapa ett samtal med publiken om den bredd i uttrycken som återfinns i design, konsthantverk och mode i dag – från det kommersiella, massproducerade och vardagliga till det poetiska, konstnärliga och spekulativa. Som statens utredning Gestaltad livsmiljö så tydligt skriver fram behövs flera designnoder i Sverige. I detta behöver vi mer av olika – inte mer av lika – för att skapa en nödvändig dynamik inom ett komplext fält.

ANNONS

Britta Söderqvist sektorschef museer, kulturförvaltningen Göteborgs Stad.

Nina Due museichef Röhsska museet, kulturförvaltningen Göteborgs Stad.

ANNONS