Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Röhsska.

Röhsska stänger i femton månader

Röhsska museet stänger i femton månader. Det överraskande beslutet fattades av Göteborgs kulturnämnd på tisdagen.

Nu står det klart. Röhsska museet stänger 27 februari och öppnar igen för allmänheten först den 2 juni 2018. I femton månader kommer alltså det anrika konst- och designmuseet att hållas stängt.

Personalen kommer under stängningen arbeta i förvaltningens andra verksamheter för att sedan komma tillbaka till museet successivt. Vad som händer med de planerade utställningarna är i nuläget oklart.

Bakgrunden till beslutet är att det underfinansierade museet länge haft omfattande och allvarliga problem med den psykosociala arbetsmiljön. Problem som under hösten stegrats,  lett till ett tillfälligt skyddsstopp och en anmälan av museets arbetsgivare till Arbetsmiljöverket.

- Jag tror att det här blir en nystart och en nytändning för Röhsska museet. Det är nu arbetet börjar, kommenterar kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova (S) som också konstaterar att många arbeten nu behöver pågå parallellt för att renovera Röhsska och skapa ett väl fungerande museum till sommaren 2018.

Först kommer arbetet att koncentreras på personalens hälsa, på att skapa en gemensam värdegrund och rekrytera en ny chef. Först sedan går det att ägna sig åt verksamhetsutveckling,  anser Kulturnämndens ordförande

- Vi ser väldigt allvarligt på den  psykosociala arbetsmiljön och det här är ett nödvändigt beslut. Målet ska vara att 2018 ha skapat ett museum med besökaren i centrum- Ett fortsatt flaggskepp mitt i Göteborg för design, mode och konsthantverk. Men också en trygg och säker arbetsplats, säger Mariya Voyvodova.

- Nämnden har fattat ett modigt beslut. Arbetsmiljön har varit dålig under en lång tid och nu får vi möjlighet att arbeta för en bestående förändring, kommenterar Anna Rosengren, direktör för Göteborgs kulturförvaltning.

15 månader är en lång tid. Varför behöver museet att vara stängt så länge?

- Det är ett omfattande och komplext arbete som behöver göras och nu får vi den tid som behövs, säger Anna Rosengren.

Tillsammans med företrädare för facken Saco, Kommunal och Vision har förvaltningsledningen den senaste veckan arbetat fram en handlingsplan för museet. Saco och Kommunal ställer sig bakom förslaget, men Fackförbundet Vision ställer sig inte bakom den handlingsplan som ligger till grund för Kulturnämndens beslut att stänga Röhsska.

”I ett läge där vi långsamt. Metodiskt och i bred samverkan behöver återuppbygga förtroenden och rutiner omkullkastas istället verksamheten och medarbetarna kastas ut i ovisshet” menar Ing-Marie Olander, huvudskyddsombud för Vision i en skrivelse till kulturnämnden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.