Röhsska museet öppnar våning två – efter 20 år

För första gången på 20 år kommer hela Röhsska museet vara tillgängligt för göteborgarna. Efter renoveringar och pandemi öppnar hela våning två för publiken och med det visas också föremål ur museets samlingar som varit magasinerade i decennier.
– Jag tror att det kan bli en del överraskningar för besökarna, säger museichef Nina Due.

ANNONS

För första gången på 20 år öppnar Röhsska museet nu i sin helhet för allmänheten. Våning två, som tidigare fungerat som tillfälligt magasin för delar av Röhsskas samlingar, har renoverats och kan nu användas till utställningssalar.

– Delar av föremålen som magasinerats i rummen ställs också ut, saker som besökarna inte fått se på mellan tio och tjugo år. Det är väldigt roligt, säger, utställningsproducent Jessica Andersson Sjögerén.

LÄS MER:Recension: ”1700-talets former” på Röhsska

Renoverat i etapper

Den publika delen av våningen har tidigare bestått av ett enda rum, som egentligen hör till trapphuset, där Falk Simons silversamling har visats. I tre etapper har resten av våningen nu renoverats tidsenligt, för att spegla hur huset såg ut när museet grundades år 1916.

ANNONS

Första etappen öppnade i april. I tre nya salar visas museets nya basutställning om 1700-talet. Här finns en mix av tidigare magasinerade föremål, möbler, mode och tygprover men också interiörer, det vill säga rum med väggar, tapeter och karmar som samlats in och flyttats till museet.

– 1700-talet var en väldigt uppskattad och älskad tidsepok när museet grundades, så en väldigt stor del av våra samlingar är från den tiden. Men vi har också låtit samtida formgivare, studenter från Stenebys möbeldesignlinje, göra möbler inspirerade av upplysningstidens idéer, säger Jessica Andersson Sjögerén.

Utställningsproducent Jessica Andersson Sjögerén.
Utställningsproducent Jessica Andersson Sjögerén har varit projektledare för utställningarna på Röhsskas andra våning. Bild: Per Wahlberg

Magasineringsprojekt pågår

I den andra etappen öppnade tre av de tillfälliga utställningssalarna. Det är svårt att föreställa sig att de stora, luftiga rum där utställningen ”Migration – föremålens färdvägar” nu visas, varit fulla av möbler och diverse andra föremål i två decennier.

LÄS MER:Otto Schulz – den okände inredningskungen från Göteborg

Särskilt svårt blir det när man vet att det råder rejäl platsbrist för magasinering, inte bara på Röhsska museet utan hos stadens samtliga museer. Just nu pågår ett stort magasineringsprojekt i Göteborg, vilket gjort det möjligt för Röhsska att öppna upp sina rum och visa fler föremål ur sina samlingar.

– Det är såklart viktigt att publiken ska kunna ta del av våra samlingar, men också att vi som jobbar med dem får lära oss nya saker om det vi samlar på. Migration är ett exempel på hur vi har kunnat fördjupa oss i en rad verk som tidigare haft ett narrativ, men som i dag rymmer många fler, säger museichef Nina Due.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Migration – Föremålens färdvägar” på Röhsska museet

En ny levande del av Röhsska

På lördag är det då dags för den sista etappen: öppningen av Torsten och Wanja Söderbergs sal. Den kommer att bli en mer levande del av museet, avsedd för kortare projekt, bokrealaser och samtal.

Här väntas också en läsesal och utställningsplats för forskningsprojekt. Det blir även en plats för publiken att slå sig ner och läsa i möbler designade av tidigare pristagare till numer nedlagda designpriset Torsten och Wanja Söderbergs pris.

– Forskningen hamnar ofta i en egen bubbla, utan att publiken kan ta del av den. Detta är ett sätt att tillgängliggöra det vi forskar på i våra samlingar för fler, säger Nina Due.

Invigning av våning två

  • På lördag den 12 februari mellan 13.00 och 15.30 invigs våning två på Röhsska museet.
  • Bland annat öppnas Torsten och Wanja Söderbergs sal, där utställningskataloger och digitala artiklar om tidigare pristagare till det nu nedlagda designpriset i deras namn kommer att finnas.
  • I samma sal berättar forskaren Christian Björk om den göteborgska stjärndesignern Otto Schulz.
  • Samlingsintendent Josefin Kilner kommer att föreläsa om de nyöppnade utställningarna i Barockkammaren och Falk Simons silversamling, som fått en ny placering.

Silvret har hittat hem

Längst in på den nya våningen hittar vi Barockkammaren, där en del av museets 1600-talssamling presenteras. Falk Simons silversamling har också fått flytta från sin plats i trapphuset till ett alldeles eget rum. Samlingen kom till Röhsska på 1930-talet i en donation som skulle göra den tillgänglig för publiken ”i evig tid”.

LÄS MER:Kiyoshi Yamamoto ratar yngre i nytt verk med Röhsska i Göteborg

I och med invigningen av våning två ser utställningsintendent Jessica Andersson Sjögerén att publiken ges möjlighet till en sammanhängande berättelse om svensk-europeisk formhistoria, bokstavligt talat genom att gå uppifrån och ner.

– Nästa projekt blir att renovera den första våningen. När det står klart kommer det att finnas en helhet i huset som gör att man kan läsa formhistorien kronologiskt, vilket är väldigt kul och något jag tror att våra pedagoger ser fram emot, säger hon.

ANNONS

Kommer Röhsska museet vara komplett då?

– Ja... för en stund i alla fall, skrattar museichef Nina Due.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS