Rödgrönrosa vill ha fri entré till Göteborgs museum

Göteborgs museum borde ha gratis entré redan nästa år, det föreslår den rödgrönrosa oppositionen i sitt kommande budgetförslag.
– Det är en demokrati- och tillgänglighetsfråga, säger Grith Fjeldmose (V).
– Vi har redan väldigt modesta avgifter i Göteborg, svarar Ann Catrine Fogelgren (L).

ANNONS

Det är den tiden på året när budgetförslag och politiska utspel duggar tätt. Nu presenterar det rödgrönrosa samarbetet (V, MP och FI) ett förslag om slopade entréavgifterna till Göteborgs kommunala museum, det vill säga Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum, Sjöfartsmuseet Akvariet och Röhsska museet.

Förslaget finns med i den rödgrönrosa oppositionens budgetförslag, som presenteras om ett par veckor.

– Vi tycker att det finns anledning att öppna våra offentliga arenor. Det är en demokrati- och tillgänglighetsfråga att alla, särskilt våra barn och unga, ska kunna ta del av museerna. Därför är det Vänsterpartiets grundinställning att alla museer ska vara gratis, precis som de statliga, säger Grith Fjeldmose, kulturansvarigt kommunalråd för Vänsterpartiet och andra vice ordförande i kulturnämnden.

ANNONS

Läs mer: Då införs entréavgift på Världskulturmuseet

Oklart hur förslaget ska finansieras

Hur förslaget ska finansieras vill Grith Fjeldmose inte svara på, med hänvisning till att partiets budgetförslag inte offentliggjorts ännu.

I dag kostar en vuxenbiljett till exempelvis Göteborgs konstmuseum 60 kronor. Ett årskort till samtliga museer går på 120 kronor. De rödgrönrosa beräknar att det skulle kosta 11,5 miljoner kronor att slopa entréavgifterna.

Stadens museum genomgår därtill en rad stora förändringar i nuläget. Röhsska har renoverats under flera år och Sjöfartsmuseet är för tillfället en byggarbetsplats. Även Göteborgs konstmuseum står inför en renovering som bräknas kosta kosta 800 miljoner. Men det påverkas inte av de rödgrönrosas förslag påpekar Grith Fjeldmose.

– Utbyggnaden av konstmuseet är en helt annan fråga, det är en investering i en ny byggnad, vårt förslag om slopade entréavgifter har med den löpande driften att göra, säger hon.

”Tycker inte att det är en klassfråga”

Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande i kulturnämnden, är tveksam till förslaget.

– Jag tycker inte att det är en klassfråga eftersom vi redan har väldigt modesta avgifter i Göteborg där man kan köpa årskort för en låg penning. Vi ska komma ihåg att entréavgifterna är en intäkt som vi behöver till museerna. Det är alltid en prioriteringsfråga också, någonstans ska de pengarna tas ifrån.

ANNONS

Läs mer: Göteborgs konstmuseum ska renoveras – för 800 miljoner kronor

Göteborgs stad tar i dagsläget betalt för årskort, enstaka besök samt vissa utställningar och programpunkter. Det nya budgetförslaget från oppositionen skulle innebära att samtliga av dessa avgifter slopas redan nästa år, vilket gäller såväl regelbundna som tillfälliga utställningar. Förslaget kommer att tas upp under budgetdebatten i fullmäktige i november.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS