Svea rikes lag, lagbok, 2020.
Svea rikes lag, lagbok, 2020. Bild: Pontus Lundahl/TT

Rättegången mot känd svensk författare skjuts upp

Den 3 november skulle en namnkunnig svensk författare stått inför rätta åtalad för misshandel av en närstående. Nu har rättegången skjutits upp, då målsägaren ligger på sjukhus.

ANNONS
|

I mitten av maj väckte kammaråklagaren Cecilia Bengtsson åtal mot en känd svensk författare. Mannen, som är i 50-årsåldern, har publicerat ett tjugotal böcker. Han har även erhållit en rad prestigefyllda priser och utmärkelser.

LÄS MER:Känd svensk författare åtalas för misshandel

I maj 2019 greps han av polis efter ett gräl med en närstående.

Enligt åklagaren ska mannen ha sparkat kvinnan och slagit henne flera gånger i ansiktet. Han ska även ha kastat en vedkorg i ryggen på henne och vridit eller bänt hennes ena arm bakåt.

Av en sms-växling, som dokumenterats av polisen, framgår att kvinnan fruktade för sitt liv. Mannen själv nekar till brott.

ANNONS

Uppskjuten rättegång

I polisförhör uppger han att de båda var berusade vid det aktuella tillfället, vilket kan ha gjort att kvinnan skadat sig själv: "Hon ramlar när hon är full"

Mannen anhölls på plats men släpptes nästa morgon. Samma dag ville målsägaren ta tillbaka sin anmälan. Kammaråklagaren valde dock, stärkt av polisförhör och dokumentation av händelseförloppet på plats, ändå att väcka åtal för misshandel.

Rättegången, som skulle ha ägt rum 3 november, har nu blivit inställd. Detta, enligt personal på den aktuella tingsrätten. Skälet som anges är att målsägaren vårdas på sjukhus.

Nytt rättegångsdatum är satt till 18 mars 2021.

GP har sökt målsägaren för en kommentar.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS