Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Rättegångarna som skakat Hollywood

Förtalsrättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard är en av Hollywoods mest omfattande någonsin.
Men det är långt ifrån den första.
Här är tre rättsfall som fått omvärldens ögon på sig.

Fredagen den 27 maj är det dags för slutpläderingar i rättegången mellan skådespelarna Johnny Depp och Amber Heard. Rättegången har pågått i fem veckor och har livesänts.

Bakgrunden till att de tidigare makarna nu möts i rättssalen är en text publicerad i The Washington Post 2018, med Amber Heard som avsändare. Där berättar hon om en tidigare våldsam relation.

Hennes exmake Johnny Depp nämns inte i texten men det är han som stämt Heard på 500 miljoner dollar för förtal. Han menar att texten kostat honom den summan i förlorade inkomster eftersom han förlorat skådespelarjobb på grund av den. Det handlar bland annat om rollen som Jack Sparrow i filmserien Pirates of the Carribean.

Så vad har vi för andra uppmärksammade rättsfall i filmstaden Hollywood?

Århundradets rättegång

Den 13 juni 1994 hittades den före detta amerikanska fotbollsstjärnan OJ Simpsons ex-fru, Nicole Brown Simpson död utanför sin bostad i Los Angeles. Hennes vän Ronald Goldman låg mördad bredvid henne.

Båda två hade blivit utsatta för ”besinningslöst våld” och hade dött av bland annat knivhugg. En vecka senare greps OJ Simpson misstänkt för dådet efter en tv-sänd biljakt. Rättegången varade från den 25 januari till 3 oktober år 1995.

Till sin hjälp hade OJ Simpson vad som kom att kallas ”The Dream Team”. En av de mest profilerade personerna som ingick var försvarsadvokaten Robert Kardashian, pappa till Kim, Khloe, Kourtney och Rob Kardashian.

150 miljoner människor följde rättegångens sista dag då OJ Simpson till slut friades av juryn. Det trots omfattande teknisk bevisning och DNA som band honom till mordet.

Rättegången har kallats för ”århundradets rättegång”.

Ingen dömdes för morden men Ronald Goldmans pappa tog fallet till en civilrättslig process. Där dömdes OJ Simpson att betala 33,5 miljoner dollar till offrens familjer. Om skadeståndet betalats ut är oklart.

Gripandet av OJ Simpson föranleddes av en tv-sänd biljakt. Bild: Joseph R. Villarin
Gripandet av OJ Simpson föranleddes av en tv-sänd biljakt. Bild: Joseph R. Villarin

Mördade i sitt eget hem

Producenten Phil Spector arbetade med artister som The Beatles, Tina Turner och The Ramones. Han har av många ansetts vara rockmusikens största producent någonsin.

Den 3 februari 2003 hittades skådespelerskan Lana Clarkson skjuten i Phil Spectors bostad i Los Angeles. De båda hade träffats ute på The Sunset Strip och tillsammans gått hem till producenten.

En rättegång inleddes år 2007 och uppståndelsen har beskrivits som likartad med den kring OJ Simpson-rättegången. Men på grund av en oenig jury fick rättegången tas om året efter.

Phil Spector nekade till brottet och hans advokater drev linjen att Lana Clarkson begått självmord. Åklagarsidan hävdade däremot att Phil Spector mördat henne för att hon nekade hans närmanden. De kunde också presentera bevis på att producenten hade en historik av att vara våldsam mot kvinnor och hota dem med diverse vapen.

Flera kvinnor lämnade vittnesmål om hur Phil Spector i deras relationer gått från att vara charmig till hotfull.

År 2009 dömdes Phil Spector till 19 år fängelse för mord. År 2021 dog han av covid-19 i fängelset, 81 år gammal.

Phil Spectors hus där Lana Clarkson hittades död. Bild: Richard Hartog
Phil Spectors hus där Lana Clarkson hittades död. Bild: Richard Hartog

Rättegången om oljemiljarderna

Den 27 juni år 1994 ägde ett av historiens mest skandalomsusade bröllop rum. Playboy-modellen Anna Nicole Smith, 26 år gammal gifte sig då med 89-årige oljemiljardären Howard J. Marshall. Ett år senare avled Marshall.

Paret träffades första gången år 1992 på en strippklubb i Houston, Texas. Anna Nicole Smith arbetade som strippa och Howard J. Marshall var stammis på klubben. Han fattade tycke för Anna Nicole Smith och bjöd ut henne på dejt.

Anna Nicole Smith med sitt juridiska ombud Howard Stern som hon senare blev tillsammans med. Bild: BRETT COOMER
Anna Nicole Smith med sitt juridiska ombud Howard Stern som hon senare blev tillsammans med. Bild: BRETT COOMER

På grund av den väldigt stora åldersskillnaden var relationen tidigt omdiskuterad och Howard J. Marshalls familj var tidigt övertygade om att bröllopet handlade om att Anna Nicole Smith ville åt miljarderna.

Dödsfallet följes av en lång rättslig tvist mellan Anna Nicole Smith och Howard J. Marshalls släktingar om arvet. I testamentet stod det att hela hans förmögenhet på 1,6 miljarder dollar skulle gå till hans son. Men Anna Nicole Smith påstod sig ha blivit lovad 300 miljoner dollar.

Rättsprocessen pågick under flera år, även efter Anna Nicole Smiths död år 2007. Det hela avgjordes år 2014 och domen blev då att Anna Nicole Smiths dödsbo inte skulle få ta del av några pengar. Rättegången pågick 20 gånger längre än äktenskapet.

Anna Nicole Smith hittades död på ett hotellrum i Florida. Obduktionen visade en överdos av diverse receptbelagda läkemedel.

LÄS OCKSÅ: Sista dagen i Depp-Heard rättegången

LÄS OCKSÅ: Heard-Depp-rättegången på fem minuter

LÄS OCKSÅ: Depps missbruk har gjort fansen medberoende

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.