Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Margaret repeterar sitt bidrag In My Cabana, sittande på en toalettstol som inte kommer vara med på lördagen. Tyvärr, tycker Johanna Hagström. Bild: Claudio Bresciani/TT
Margaret repeterar sitt bidrag In My Cabana, sittande på en toalettstol som inte kommer vara med på lördagen. Tyvärr, tycker Johanna Hagström. Bild: Claudio Bresciani/TT

Rädda Mello: Gå apa med hjärtappen i kväll

I slutändan är det bara en sak vi önskar oss av Melodifestivalen: Att bli underhållna. Problemet är att 2018 års festival inte är särskilt kul. Alls.

Inne i Scandinavium har det under veckan finslipats på alla håll och vi journalister har som vanligt följt repetitionerna. Den stora mediebevakningen bidrar tyvärr till att det sista av fnissfaktor och ofrivillig humor effektivt putsas bort inför direktsändningen.

Veckans absolut roligaste stund har varit polska Margarets sjukt märkliga tilltag att mitt under sin beachpartylåt rulla in en blingad toalettstol på scenen, som hon med totalt stoneface sätter sig på och fortsätter sjunga "let's go ape in my cabana".

Lajvar Montezumas hämnd

Tyvärr kommer ni tv-tittare aldrig få njuta av Margarets lajvande av Montezumas hämnd. Orsak: När bloggar och krönikespalter fylldes av frågande och hånfulla kommentarer försvann den där toastolen illa kvickt. Den fattas mig! Ja, jag vet att vi hade skrattat åt Margaret och inte med. Men ändå. Vi hade i alla fall skrattat.

I stället är det med viss uppgivenhet vi tippar utgången i denna jämngrå massa. Inget sticker ut särskilt mycket, men ska jag göra en spaning så är det att bidragen kan delas upp i två läger: De tydligt Melodifestivalanpassade (Liamoo, Samir & Viktor, Margaret, Mimi Werner) ställs mot bidrag som brukar gå bra på annat håll, men nästan aldrig här.

Jag pratar alltså om i tur och ordning Ida Redig, Jonas Gardell och Stiko Per Larsson.

LÄS MER: Ida Redig är i festivalen för att vinna

Ida Redig har den i mina öron starkaste poplåten, tydligt influerad av storheter som Veronica Maggio och Timo Räisänen, som skulle gå som ett spjut på P3:s indielista vilken dag som helst. Men på den stora Melloscenen framstår hon som lite för sval. Förhoppningsvis har hon en växel till att lägga in när hon får en riktig publik i arenan.

Som om mormonfamiljen i Big love fått en jokerbiljett

Jonas Gardell är, som brukligt, oerhört mycket Jonas Gardell. Det är som tre minuter ryckta direkt från en av hans shower, fast inte från humordelen, utan från den predikande "du är inte ensam i mellanmjölkens land"-delen. Gardell och hans kör har dessutom ett så kristet utseende att det är som om mormonfamiljen från HBO-serien Big love fått en jokerbiljett till festivalen. Det blir för apart.

LÄS MER: Jonas Gardell vill trösta Mellopubliken

Och så Stiko Per Larsson, denne sköne leksing, med en sommarrocklåt som låter så mycket som en annan låt man har hört på P4 att man blir tokig. Han kommer alltså från tävlingen P4 Direkt, vilket enligt den informella regelboken ska betyda respass direkt ut ur tävlingen.

LÄS MER: Stiko Per slår ur underläge

Samtidigt: Ett av få osäkerhetsmoment, och därmed glädjeämnen, som finns kvar i schlagercirkusen är ni som röstar framför tv-apparaterna. Ni har en härlig drive som kan omintetgöra oss proffstyckare och våra tippningar. Göteborg har därtill gjort sig känt som skrällarnas stad.

Jag hoppas att ni gör det ikväll igen. Gå apa med hjärtappen och shuffla vidare ett par skrällar till finalen. Det kan bli Mellos räddning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.