Rökförbudet gör Sverige tråkigare

GP:s kulturchef Björn Werner menar att regeringens förslag att förbjuda rökning på uteserveringar är ett steg i ledet för att göra hela Sverige till ett reservat för tråkighet.

ANNONS
|

Regeringen vill förbjuda cigaretter på uteserveringar. Det är naturligtvis utmärkt. Inga fler koppar kaffe med en cigarett i handen och en filt över benen. Aldrig mer smita ut på pauser mellan ölen i vinterkylan, eller se röken slingra sig upp mot himlen på en uteservering under en evighetslång sommarkväll.

Skönt.

Det är nämligen helt i linje med något av det svenskaste vi har: att ha tråkigt. Ända sedan motbokens dagar har svenska regeringar aktivt arbetat för just tråkigheten. Att täppa igen samtliga glimtar av tillfällig och möjligen lite farlig förströelse i det huvudsakligen kompakta mörker som omfamnar oss året runt. Det är ett hedervärt och bra projekt. I Sverige ska man bo för att jobba, sova och dö vid maximalt hög ålder som ett vänligt bidrag till Folkhälsomyndighetens statistik. Kul, det har man som en riktigt svensk bara utomlands.

ANNONS

Det är en rimlig ordning. En blöt filt av oändligt tråk hemma och en blöt bachanal på de få lediga dagar som återstår, på en tropisk strand, en klubb i Berlin, en uteservering i Rom.

Turligt nog subventioneras ju redan flyget friskt av både svenska kommuner och låga skatter på miljöfarligt bränsle som värmer upp planeten till en bastu. Vad som helst, bara man kan upprätthålla den svenska livsstilen att under 5 veckor om året få känna att man lever på en plats där man tillåter människor att göra just det - känner. För vad är väl några meters höjd havsnivå mot rätten att få svina utomlands men känna sig moraliskt klanderfri hemma?

Fast, kanske blir allas kollektiva rökstopp klimatkompensation nog för ett helt lands kollektiva jakt bort från den plats de bor, bort till något som känns. Vi säger det.

ANNONS