Röhsskas lejon tillbaka – nya och rättvända

När Röhsskas byggnadsställning rasade skadades ett av av de stora tempellejonen vid entrén illa. Nu har två helt nya lejon lyfts på plats – denna gång rättvända.

ANNONS
|

Kvällen före julafton 2017 blev blåsig. Till slut gav byggnadsställningarna vid Röhsska museet, som då genomgick en stor renovering, vika och rasade ut över spårvagnsspåren.

LÄS MER: Byggnadsställning rasade i centrala Göteborg

En spårvagn hann bromsa in och stanna i sista stund och ingen människa skadades vid raset. Däremot gick det illa för ett av de två kinesiska tempellejon som vaktar Röhsskas trappa och som sätter sin prägel på museets entré.

– Det tippade, föll i gatan och gick sönder, säger konservatorn Stefan Holmgren.

LÄS MER:Röhsska skandal för skandal

Betong och gips

Fastighetsägaren Higab vände sig till hans företag Stenkonservering Väst för råd. Originalen står sedan många år inne på museet. De två kopior som stod på utsidan visade sig vara gjutna av en blandning av betong och gips.

ANNONS

– De var väl inte i toppform, omkring 40 år gamla och ganska naggade i kanten sedan tidigare. Den som hade gått i backen bedömde jag inte var värd att försöka laga, säger Stefan Holmgren.

Efter ett antal vändor togs beslut att två helt nya lejon skulle ersätta de gamla.

– Jag föreslog att vi skulle göra dem i granit. Det blev inte så mycket dyrare och kommer hålla mycket längre. Till slut blev det beslutat.

LÄS MER:Tjuvkika in på Röhsska inför nyöppningen

Huggna i vit Bohusgranit

De båda nya lejonen är huggna för hand i vit Bohusgranit. Med hjälp av ett avancerat mätsystem har de blivit exakta kopior av förlagorna.

På torsdagsförmiddagen lyftes de på plats på sina socklar. En pikant detalj är att lejonen har varit felplacerade alla år. De nya står nu enligt den kinesiska traditionen: Hannen till höger och honan till vänster när besökaren går uppför trappan.

Den uppmärksamma besökaren noterade kanske att tempellejonen faktiskt stod på plats redan när det nyrenoverade museet återinvigdes i februari i år. Även det har sin naturliga förklaring.

– Vi tog hit de gamla kopiorna och ställde dem här tillfälligt när museet återinvigdes. Under alla turer kring lejonen har vi märkt att de engagerar många människor, säger Stefan Holmgren.

Glad museichef: "Hög kvalitet"

Museichefen Nina Due är glad över de nya granitlejonen.

ANNONS

– Det är tacknämligt att ha dem tillbaka, för de hör till huset och är en viktig del av fasadens estetiska uttryck.

Hon är imponerad av stenhuggarens Aiman Esbers hantverksskicklighet. Han har lagt ner cirka 900 timmar på att handhugga lejonen med traditionella metoder.

– Resultatet är väldigt vackert och håller hög kvalitet, säger Nina Due.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS