Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Se spelfilmen om Youtube-favoriten Arne Alligator. - i pyjamas! Äventyret får premiär på Prisma filmfestival för barn och unga i Göteborg lördag 26 oktober. Bild: Folkets bio
Se spelfilmen om Youtube-favoriten Arne Alligator. - i pyjamas! Äventyret får premiär på Prisma filmfestival för barn och unga i Göteborg lördag 26 oktober. Bild: Folkets bio

Pyjamasvisningar på filmfestivalen Prisma

Nu släpps programmet för Prisma filmfestival för barn och unga. Gästerna kan gå på bio i pyjamas och äta frukost på bio Roy. Skräckfilmstema med "fredagsrys" är en annan höjdpunkt under festivalen för barn och unga som pågår 24-28 oktober.

Prisma är Göteborgs lilla filmfestival som byter namn och flyttar från Järntorget till Götaplatsen. Där kommer film att visas på biograferna Roy och Göta medan workshops parallellt pågår på Stadsbiblioteket.

– Jag är så glad och känner att det kommer att bli fantastiskt, säger projektledaren Erika Olsson och fortsätter:

– Tidigare låg festivalen lite inklämd innan "stora" Göteborgs filmfestival. Visserligen älskar jag Draken, men nu känns det som att Prisma kan börja andas och växa i omfång.

Hösten bättre än våren

Hösten, med skollov och halloween, är dessutom en bättre tid än våren att visa film för unga på, menar Erika Olsson som ser fram emot att jobba med nya visningsrum och få utnyttja bibliotekets trappscen.

Vilka är årets höjdpunkter?

– Oj, det är så mycket. Men jag tänker ta med mig min egen dotter, som är två och ett halvt, på Georg Riedels konsert på Stadsbiblioteket som avslutar festivalen 28 oktober. Hon går hemma och nynnar på hans sånger hela dagarna, och jag tror att spelningen kan passa alla åldrar.

LÄS MER: Georg Riedel hedersprisas för sin filmmusik

Med på scen är också Georgs dotter sångerskan Sara Riedel och pianisten Jonas Östholm. Erika Olsson tipsar vidare om festivalens stora workshopyta på biblioteket, i anslutning till barnavdelningen.

– Där kommer att vara fullproppat med filmaktiviteter för besökare i olika åldrar, som kan bekanta sig med allt från rollsättning och skådespeleri till VR-teknik och animation.

Pyjamasparty på bio Roy

På bio Roy erbjuds de yngsta biobesökarna att gå på filmvisning i pyjamas. Gosedjuren får följa med gratis och får egen biljett. Det går också att ta med sig frukost in i biosalongen.

LÄS MER: Filmfestivalen satsar vidare på barn och unga

Angereds bio Blå stället får en egen festivaldag den 28 oktober. Prisma har under hösten också, tillsammans med filmpedagoger, gjort en större skolsatsning där elever från fem olika skolor i Göteborg har fått göra film om hur de föreställer sig framtiden.

– Vi har jobbat med Sjumilaskolan i Bergsjön, Gårdstensskolan, Utmarksskolan i Kortedala, Karl Johansskolan i Majorna och Brottkärrsskolan i Hovås. Varje klass har gjort fem filmer på mellan 45 sekunder och 2 minuter om hur de ser på sin framtid, 24 oktober blir det galapremiär på Bio Roy, berättar Erika Olsson.

– Direkt efteråt invigs en utställning på Stadsbiblioteket med texter eleverna skrivit om framtiden. Filmerna kommer att fortsätta visas för allmänheten även veckan efter Prisma.

Här är filmerna kan du se i pyjamas:

"Lotta på Bråkmakargatan" (Sverige 1992, regi Johanna Hald) Nyrestaurerad kopia av Astrid Lindgrens klassiker. Lördag 26 oktober

"Arne Alligator" (Finland, 2019. Regi: Ilkka Rautio) Premiär på spelfilmen med You tube-stjärnan Arne Alligator i centrum, inbjuder till sing-a-long. Söndag 27 oktober

Var: på Prisma filmfestival för barn och unga, med start 24 oktober.

Biograf: Roy i Göteborg.

Krav: du är i åldern noll till femton år.

Erika Olssons bästa filmtips på Prismafestivalen

0-5 år: "Snipp, Snapp, Snut och Tråkmånsarna". Världspremiär på en fantastisk färgsprakande leranimation. Regissörsbesök.

5-10 år: "Rocca förändrar världen" En tysk Pippi i nutid, där huvudpersonen tvingas flytta in i ett hus helt ensam. Plus den belgiska filmen "Drottningens corgi". En animerad film dubbad till svenska om den brittiska drottningens favorithund. Han orsakar en diplomatisk kris och blir utslängd på gatan. Problemet är att han är väldigt bortskämd – så vad ska hända nu?

10-15 år: "Youth unstoppable" En kanadensisk dokumentär om Slater Jewell Kemker som redan tio år innan Greta Thunberg började kämpa för klimatet. Det här är hennes film om hur hon själv och andra unga runt om i världen gör allt som står i deras makt för att skapa en bättre miljö och för att få vuxna att lyssna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.