1/2

Pusterviks VD ratar idé om konserter med distansering

Folkhälsomyndighetens Johan Carlson medgav häromdagen att konserter skulle kunna tillåtas, om publiken kan hålla tillräcklig distans till varandra.
– Det är inte kommersiellt hållbart, säger Pusterviks Daniel Levin.

LÄS MER: Artister upprörda över coronaregler i nytt upprop

LÄS MER: Folkhälsomyndigheten öppnar för nya konsertregler

LÄS MER: Så mår Göteborgskrogarna efter coronavåren

Det var på torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten som generaldirektör Johan Carlson fick frågan från SVT:s Kulturnyheterna om varför det är okej att hundratals personer går på museum eller utomhusbad samtidigt, men inte på konsert. Han sa då att konserter inte var principiellt farligare, så länge publiken kan hålla avstånd till varandra.

– Det är det mer hur man lagstiftningsmässigt kan komma fram i den frågan.

Kan inte garantera säkerheten

Men för konsertarrangören Pustervik skulle det vara svårt att genomföra spelningar med en utspridd publik.

– Vi har resonerat lite kring det här och tänkt på alla möjliga olika scenarier. Men vi hamnar hela tiden i den svåra situationen att vi skulle behöva garantera vad andra människor gör. Klart att vi kan rita ett rutmönster på golvet, men följer folk det? Så i praktiken blir det inte så lätt, säger Pusterviks VD Daniel Levin.

Det är också en ekonomisk fråga. På Pustervik ryms 900 personer framför den stora scenen, vilket är vad man behöver kunna ta in för att en konsert ska gå runt.

– Ska man ha en halvmeters avstånd blir det väldigt få människor. Går det att utveckla nåt som funkar vore det intressant, för fortsätter det här länge tror jag inte det kommer finnas så många sådana här ställen kvar. Men jag tror inte banden vi bokar är intresserade av spelningar med så lite publik.

”Blir mest ett jippo”

Om man ska genomföra konserter med radikalt färre i publiken skulle arrangörerna i princip behöva någon som står för mellanskillnaden, menar Daniel Levin.

– Jag tror säkert att vi kommer att få se olika kreativa lösningar, men inte en kommersiellt hållbar lösning på det här problemet. Om staten skulle gå in med en subvention som de gör för biljetter till de statliga kulturinstitutionerna – visst. Annars ser jag inte att det skulle så mycket mer än ett jippo.

Folkhälsomyndighetens uttalande kom efter att 173 artister skrivit under ett öppet brev som krävde rättvisare regler angående smittspridning, för att livescenerna i Sverige skulle överleva.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.