Kristina Appelqvist.
Kristina Appelqvist. Bild: Anna-Lena Ahlström

Pusseldeckare på slätta utan djup

Kristina Appelqvist har karvat ut en egen nisch med sina spänningsromaner i västsvensk universitetsmiljö.

ANNONS
|

Deckarfloden är lika bred som djup och för en författare gäller det att hitta en alldeles egen ö för att inte drunkna i det ständiga flödet. En som lyckats med just detta är Kristina Appelqvist. Hennes traditionella pusseldeckare kombinerar universitetsmiljö med småstadslivet, närmare bestämt Skövde, och hittar läsare som uppskattar Morden i Midsomer på slätta.

Den fjärde pakten är också den fjärde delen om litteraturforskaren Helena Waller som återigen lyckas bli indragen i en mystisk mordhärva med förgreningar till det fiktiva Västgöta universitet. I denna bok har Appelqvist dessutom sammanfört henne med Emma Lundgren, en person från en helt annan deckarserie. De många huvudpersonerna är som alltid hos Appelqvist både en styrka och svaghet; det är befriande att i denna genre slippa en utredare som tar nästan allt utrymme, men samtidigt saknas djup i personporträtten och vi kommer ingen riktigt nära. Som läsare minglar man runt bland alla ansikten och får ta fasta på det viktigaste.

ANNONS

Helena är sympatisk, Emma är god och den extremt ambitiösa reportern Frida på Skövde Nyheter hade gjort karriär på en kvällstidning för längesen om det var på riktigt. När den makthungrige prorektorn Benny Sjöö visar sig mer än lovligt korkad och naiv under en konferens för universitets ledningsgrupp på lyxhotell i Nice är det inte särskilt trovärdigt, men å andra sidan inte heller långt från verklighetens mutskandaler.

Intrigen är lite klurig om än inte överraskande. Behållningen är i stället miljöerna och inblicken i universitetets korridorer och hierarkier. Det är lätt att se Västgöta universitet framför sig och nästa gång jag är i Skövde ska jag ta en tur upp på Billingen. Där händer det grejer.

ANNONS