"Pungen är ett väldigt svårt och krävande instrument"

Härom året skrev journalisten och dokumentärfilmaren Bo Sjökvist boken Bland strippor och fakirer om den svenska marknadsvarietén. För tredje gången bjuder nu han själv, kollegan Rasmus Persson och Varieté Medusa in till show på Kiviks marknad.

ANNONS
|

Varför gör ni det här?

–För att det är roligt och av kärlek till den gamla varietéunderhållningen. Det behövs mer märklig underhållning. Människor behöver saker där man inte har någon aning om vad som kommer att ske och det finns en sådan otroligt befrielse i att göra något som är märkligt, bisarrt, otroligt bra och vansinnigt dåligt.

Berätta om föreställningen?

– Bland annat har vi Europas absolut bästa positivhalare. En dödsopera, världens farligaste opera, där sångerskan prövar gränserna för vad publiken kan klara. Dödsfakirerna gör otroligt farliga stunts, de har inte ett ben helt efter föreställningen. Kåtbomben Venusmattan består av femton nakna nudister som hoppar upp och ner på en studsmatta och gör olika dressyrtricks. Sedan har vi Europas ledande kammarorkester i pung, som framför klassiska verk på pungofon.

ANNONS

Är det ett klassiskt instrument?

– Det är en östeuropeisk tradition som vi försöker ta till våra breddgrader.Det är väldigt svårt och krävande instrument, det gäller att hitta rätt tonalitet och beroende på hur pungen är utformad blir det olika ton.

Hittar du på?

– Nej, nej. Det är ett nummer.

Men att det är ett östeuropeiskt instrument...

– Det är klart att jag hittar på! Det är en varietéföreställning, du intervjuar en varietédirektör!

Ni har sagt att föreställningen kommer att provocera lika många som den underhåller. Vilken reaktion vill ni helst ha?

– Hälften hälften. Folk får gärna gå ut och komma tillbaka lite senare. Om något nummer inte faller en i smaken, om det är för ekivokt eller outhärdligt, pinsamt eller dåligt, så kommer det snart ett nytt. Det är det som är nöjet med det här, det finns något för alla. Det är skillnad än när man ser en dåligt teaterföreställning, då är det dåligt i två timmar.

Tidigare år har du och den andra varietédirektören också spelat på pungen, kommer ni att göra det i år också?

– Vi får se. Vi brukar få hoppa in där det saknas folk. När någon blir sjuk eller överanstränger sig eller gör något så farligt att den dör.

ANNONS
ANNONS