Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Pugh Rogefeldt hyllar Sarah Klang efter att hon gästat hans spelning i Stockholm. Bild: Claudio Bresciani / TT

Pugh Rogefeldt släpper första musiken på tolv år

Svenske rocklegendaren Pugh Rogefeldt turnerar till våren för att fira att hans klassiska debut "Ja, dä ä dä" fyllt femtio år. Men just nu ligger fokus på att göra klart första plattan på tolv år.

Man ska nog inte tolka det bokstavligt när Pugh Rogefeldt säger att han sover med spikskorna på. Det är bara Pughs sätt att illustrera hur ruskigt spelsugen han är. Kvällen på utsålda Cirkus i Stockholm den 16 oktober gav mersmak.

Tillsammans med gamle kumpanen och fantomgitarristen Jojje Wadenius och meriterade musiker som Martin Hederos och Jerker Odelholm spelade man sig igenom Pugh Rogefeldts debut "Ja dä ä dä" och en del andra av hans tidigare låtar.

LÄS MER: Sarah Klang imponerar igen

– Det var helt magiskt, så det är klart att jag vill fortsätta. Så nu kommer vi till Göteborg i maj, det brukar alltid bli kul spelningar där. Mycket folk och bra publik, säger Pugh Rogefeldt på telefon från studion hemma på Gotland.

Vill handplocka gäster i Göteborg

På plats på Cirkus var också göteborgskan Sarah Klang som gästade i låten "Långsamma timmar" hämtad från albumet "Pugh Rogefeldt on the rocks", släppt 1973. Pugh påpekar att låten i sin tur är hans tolkning av Rod Stewarts "Seems like a long time" där amerikanska soulartisten Madeline Bell sjunger med Roddan.

– Den ligger på "Every picture tells a story", en av tidernas bästa skivor bredvid Stones "Sticky Fingers" säger Pugh Rogefeldt som hyllar sin duettpartner.

– Sarah Klang är en juvel. Jag kallar henne queen. Hon är på väg att bli en stjärna ute i Europa och det är helt rimligt. Jag frågade henne direkt om hon vill vara med på turnén i vår, men hon var redan uppbokad förstås, säger Pugh Rogefeldt som nu letar efter andra gäster.

LÄS MER: Bara början på ett pärlband av stordåd

– Det skulle vara kul att få handplocka någon annan från stan när vi är i Göteborg, jag håller på och kollar runt efter lite nya, spännande typer.

Så även om Pugh Rogefeldt njuter av att spela sina gamla låtar från 70-talet vill han också vara här och nu. Låtskrivandet har tagit fart igen.

– Det ju inte att bara vara nostalgisk, det är fortfarande jättekul att skriva låtar, säger Pugh Rogefeldt och berättar att man spelat in och snart ska mixa nytt material.

Det blir de första egna låtarna som ges ut sedan albumet "Vinn hjärta vinn" från 2008.

– Vi har ganska många låtar och planen är väl att släppa tre, fyra stycken digitalt under 2020. Man gör ju inte album på samma sätt som förr, men det är ju det jag siktar på under nästa år. Vi provar oss fram och jag lyssnar på de som vet hur det funkar i branschen, säger Pugh Rogefeldt.

Han konstaterar att förutsättningarna på många sätt och vis är radikalt annorlunda jämfört med debuten för femtio år sedan. Och att det på sätt och vis är lugnare nu, i alla fall för honom.

– Vi var inte alls beredda på att plattan skulle slå så som den gjorde. Vi spelade mest in den som ett kul experiment men sedan small det ju bara och då ville folk att det skulle komma mer musik snabbt. Så vi lödde på ordentligt under de första åren, minns Pugh Rogefeldt som var en av de allra första med att sjunga rockmusik på svenska.

Saknar Janne "Loffe" Carlsson

– Den insikten har liksom smugit ikapp mig först på senare år. Det fanns några som hade testat lite, Owe Thörnqvist och Robban Broberg. De inspirerade mig. Lyssnar man på exempelvis "Love, love, love" från första skivan är det språkligt mycket Robban Broberg, säger Rogefeldt.

Gitarristen Jojje Wadenius, Pugh säger att han numera är bättre än någonsin, var med redan då. Det betyder mycket att ha med honom även nu, långt senare.

– Ja, verkligen. Han spelar fantastiskt, är så alert och har hela tiden koll. Sedan saknar jag Janne "Loffe" Carlsson förstås, som spelade trummor med oss. Han är borta nu, men jag vill gärna tro att han kikade ned på oss. Han var verkligen en vänlig själ.

FAKTA: Pugh Rogefeldt

Ålder: 72 år.

Bor: Gotland.

Bakgrund: Uppväxt i Västerås. Debuterade 1969 med "Ja dä ä dä". Kända låtar: "Dinga linga Lena", "Stockholm", "Här kommer natten". Var en av medlemmarna i svenska supergruppen Grymlings på 90-talet. Deltog i tredje säsongen av Så mycket bättre.

Aktuell: Spelar in ny musik som ska släppas 2020. Kommer till Konserthuset i Göteborg den 2 maj för att fira "Ja dä ä dä" och spela låtar från sina första tre plattor

Bild: Gustaf Brundin

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.