Psykologen och författaren Jordan Peterson har åter hamnat i blåsväder.
Psykologen och författaren Jordan Peterson har åter hamnat i blåsväder. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Psykologen Jordan Peterson lämnar Twitter efter kontrovers

Jordan Peterson har hamnat i blåsväder – igen. Den kontroversiella professorn i psykologi kritiserade senast en kvinnokropp på Twitter. Nu lämnar han plattformen: ”Det är svårt att uppleva en sådan flod av hemska förolämpningar annat än här”, skriver han på Twitter.

ANNONS
|

Kanadensiska Jordan Peterson är professor emeritus i psykologi, klinisk psykolog och religionsfilosofisk författare. Han delar också gärna med sig av sina åsikter om livet och i synnerhet manlighet i olika kanaler. Då och då hamnar den kontroversiella författaren i blåsväder. I måndags kommenterade Peterson på Twitter det senaste omslaget av den amerikanska tidskriften Sports illustrated.

På omslaget syns modellen Yumi Nu. Peterson skrev då i en tweet: ”Sorry. Not beautiful. And no amount of authoritarian tolerance is going to change that” – ”Ursäkta. Inte vackert. Och ingen nivå av auktoritär tolerans kommer att ändra på det”.

Författaren mötte snabbt ett starkt motstånd i kommentarsfältet där flera påpekade att vad som anses vackert utvecklas och förändras över tid, samt att förolämpa någon på det viset är olämpligt oavsett debatt.

ANNONS

Peterson valde därefter att meddela sitt adjö från Twitter, hans konto är dock fortfarande aktivt. Han skriver att han inte ”mått bra av tonen på Twitter” och att han även planerar att antingen göra en video eller en artikel om ämnet i framtiden:

Stolt över omslaget

Yumi Nu har på sin Instagram uttryck stolthet över att väljas ut till Sports illustrated. Magasinets omslag har historiskt haft ett stort genomslag i modellvärlden och namn som Heidi Klum och Gigi Hadid har tidigare frontat tidningen. Yumi Nu är den första asiatisk-amerikanska så kallade ”plus-size”-modellen att pryda omslaget.

Den 8 juni kommer Jordan Peterson till Göteborg för att föreläsa på Scandinavium.

LÄS MER:Jordan B Peterson till Scandinavium i sommar

LÄS MER:Jordan Peterson vårdas för missbruk

LÄS MER:Jordan Peterson släpper fler livsregler

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS