Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Journalisten Marina Ovsyannikova skrev under måndagen med svart penna på vitt papper.
Journalisten Marina Ovsyannikova skrev under måndagen med svart penna på vitt papper. "NOWAR – tro inte på propagandan, de ljuger för dig", och visade skylten under den ryska motsvarigheten till Aktuellt. Bild: Ryska kanal 1

Emanuel Karlsten: Protestkuppen i statlig rysk tv är ofattbart modig

När journalisten Marina Ovsyannikova gjorde sin protestkupp mot kriget i statlig rysk tv såddes ett frö i ryska vardagsrum om att det som Putin gör i Ukraina är fruktansvärt, skriver Emanuel Karlsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är ofattbart vilken typ av mod som nu uppvisas från de som står upp för Ukraina. Dels inne i landet, men också i Ryssland. Journalisten Marina Ovsyannikova är det senaste och kanske våghalsigaste exemplet. Hon skrev med svart penna på vitt papper. "NOWAR – tro inte på propagandan, de ljuger för dig", som GP rapporterat om(15/3). Mitt under den ryska motsvarigheten till Aktuellt – just bakom motsvarigheten till Nike Nylander – gick hon in, höll upp skylten och lät budskapet synas. Det hann gå några sekunder, tillräcklig tid för att läsa och uppfatta situationen, innan redaktionen hann byta kamera och klippa bort henne. Bilderna som nu sprids är otroliga.

Men hon är knappast ensam.

Hela världen har med sanktioner unisont försökt förklara för den ryska regimen att gränsen är nådd. Sanktionerna handlar inte bara om att strypa ekonomin, utan också om att väcka opinion bland det ryska folket. Ryssland har förlorat det globala informationskriget på ett nästan spektakulärt sätt. Deras propagandamaskin hade inte en chans mot det totala stöd som det annars så splittrade världssamfundet nu har visat. Varje ryskt försök att vrida narrativet till sin fördel har dränkts av kärlek och stöd till Ukraina – och fördömanden av Ryssland.

Folket måste hållas i schack och isoleras från alla andra tänkbara narrativ än den om att Ryssland gör hjältedåd i Ukraina.

Därför är Rysslands viktigaste informationsinsats nu den som görs inåt i landet. Folket måste hållas i schack och isoleras från alla andra tänkbara narrativ än den om att Ryssland gör hjältedåd i Ukraina. Nätjättar har släckts ned, lagar har införts där varje nyhet som går emot den ryska regimens narrativ är ett brott som kan ge upp till 15 års fängelse. Självständiga redaktioner har fått stänga ned, utrikeskorrar har flytt och det enda som nu sänds på tv är förvriden rysk krigspropaganda.

Journalisten Marina Ovsyannikova var en del av det. Men med en pappa född i Ukraina blev det till slut olidligt. Ovärdigt. Omöjligt. Det är imponerande, eftersom vi vet vilka konsekvenser det kommer att få för henne. I en förinspelad video som nu är publicerad förklarar hon sitt syfte och uppmanar andra att följa efter. "De kan inte arrestera oss alla".

När förbud mot protester infördes ställde sig en kvinna i stället tyst på torget i en rysk stad – hållandes ett blankt blad. Det stod ingenting på det, men det räckte för att polisen skulle arrestera henne.

Det är ett enormt mod, som dock ensamt inte kommer att svänga opinionen i landet. Snarare kan hon för de indoktrinerade bli ett exempel på hur hjärntvättade de ”antiryska” är. Men för andra kan hon bli en symbol och ge mod till att också våga.

De senaste veckorna har ryska privatpersoner försökt protestera på gatorna, men stoppats och blivit gripna av poliser. När förbud mot protester infördes ställde sig en kvinna i stället tyst på torget i en rysk stad – hållandes ett blankt blad. Det stod ingenting på det, men det räckte för att polisen skulle arrestera henne. Så paranoid är den ryska regimen nu.

Därför är den ryska reporterns kupp så viktig. I varje ryskt vardagsrum såddes där ett frö om att det finns en sanning om vad Putin gör i Ukraina som är så fruktansvärd att en reporter är villig att riskera allt för att berätta om det.

Läs mer om Ryssland i GP Kultur:

LÄS MER: Sluta vara naiva – rysk propaganda är ett vapen

LÄS MER: Putin har tagit av sig masken

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.