Profilerna: ”En epok som går i graven”

En epok går i graven. Familjen Hjörne har ägt Göteborgs-Posten i nära hundra år och präglat både staden Göteborg och dess invånare. Men GP-profilerna ser med tillförsikt på framtiden.
– Det har väl legat i korten sedan rekonstruktionen att familjen Hjörne skulle sälja sitt ägande, det jag är mest glad över är att Göteborgs-Posten fortlever, säger Britt-Marie Mattsson.

ANNONS
|

Det var år 1926 som Harry Hjörne tog över ansvaret som huvudredaktör och ansvarig utgivare på Göteborgs-Posten. Hans son Lars Hjörne började som volontär på GP 1947, blev formellt chefredaktör 1969 och ledde arbetet fram till 1989. Peter Hjörne blev tredje generationens ägare och chefredaktör mellan 1993 och 2001.

– Det är en epok som går i graven, konstaterar Monika Tunbäck-Hanson som började på GP 1958 och haft flera chefspositioner på GP:s redaktion sedan dess, bland annat som redaktionssekreterare, redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare under åren 1977-1989.

LÄS MER:Familjen Hjörne säljer sin andel av Göteborgs-Posten

– Familjen Hjörne har präglat både staden och invånarna. Det känns lite tragiskt i dag men också fullt begripligt. Tiderna förändras och jag förstår att de släpper ägandet.

ANNONS

Hur skulle du beskriva dina känslor i dag?

– Det känns lite sentimentalt men det är ju tidens gång, säger Monika Tunbäck- Hanson.

Britt-Marie Mattsson: ”Har legat i korten”

Hennes GP-kollega Britt-Marie Mattsson understryker framförallt att hon är glad över att tidningen får leva vidare.

– Jag anställdes 1968 under Harry Hjörnes tid och har alltså jobbat även med Lars och Peter Hjörne. Det har varit roliga år men jag är en rätt osentimental typ.

– Det har väl legat i korten sedan rekonstruktionen att familjen Hjörne skulle sälja sitt ägande, det jag är mest glad över är att Göteborgs-Posten fortlever. Jag tycker vi gör en riktigt bra tidning och det är viktigt att GP lever vidare, både online och i print, säger Britt-Marie Mattsson.

LÄS MER:"Ni är inte kloka som vill tillsätta henne!”

Viveca Lärn: ”Två läger”

Författaren och journalisten Viveca Lärn blev fast anställd på GP 1963 och har sedan dess ”alltid haft en fot inne på GP”. Först som reporter, senare kåsör. Men allt började med hennes pappa Hubert Lärn som var tecknare och journalist på Handelstidningen, medan hans bror Ferdinand Lärn var chefredaktör på GT.

– På den tiden prenumererade alla intellektuella människor på Handelstidningen, medan de människor som mest letade efter annonser för billig köttfärs hade GP. Det var verkligen två läger. Handelstidningen, som min pappa Hubert konstaterade, var en tidning som en dag dog av högfärd. Han drömde alltid om att bli Amerika-korre, men HT sa nej och var för snåla. Så då köpte Harry Hjörne över min pappa 1960, och vi reste till USA, berättar Viveca Lärn.

ANNONS

LÄS MER:Kartan ritas om i tidningsstaden Göteborg

Viveca började senare själv sommarjobba som volontär på GP och blev inkallad till Harry Hjörne för att ta diktamen till hans spalt ”Små små ord av kärlek”.

– Han hade hela tiden äpplen och nötter i munnen, och så pratade han skånska. Så det var inte alltid så lätt att uppfatta vad han sa, minns Viveca Lärn.

– Det var viktigt att man neg för Harry Hjörne om man var tjej, och att man alltid hade ett papper i handen.

När hon tog studenten från Flickläroverket stannade ekipaget utanför GP-huset.

– Då kom Harry ut och hurrade. Och Lasse Hjörne kom på min student-skiva!

Göteborgarnas tidning

Ekonomihistorikern Sverker Jonsson har forskat i lokal tidningshistoria och gav förra året ut boken ”Många tidningar var det”. Där skildrar han den starka centralisering som präglat mediebranschen och de konsekvenser den medfört för Göteborg.

LÄS MER:”Som chef var jag besvärlig mot ledningen”

Vad har familjen Hjörnes tidningsägande betytt för Göteborg?

– De har ägt Göteborgs-Posten i nästan hundra år, så GP har varit göteborgarnas tidning under en lång tid. Fyra av fem hushåll läste länge Göteborgs-Posten. Många andra tidningar konkurrerade med GP i Göteborg men försvann en efter en. Sedan Handelstidningen upphörde 1973 har GP i princip varit ensamma på marknaden.

Att familjen Hjörne nu lämnar ägandet i Stampen kändes först lite ”chockartat” och ”oväntat” för Sverker Jonsson.

ANNONS

– Men egentligen är det väl inte så konstigt. Peter Hjörne har väl uppnått pensionsåldern, och då är det inte så underligt att han vill lämna över ägarskapet.

Vad får det för konsekvenser på längre sikt att Hjörne-familjen nu lämnar Stampen?

– Det får nog inga större konsekvenser vad jag kan se. I ett ekonomiskt försämrat läge tror jag att de nya ägarna har mindre sentimentala skäl att behålla tidningen som den är än vad familjen Hjörne har haft. Samtidigt är GP fortsatt ett starkt varumärke.

LÄS MER:"Vi hade en nattredaktör som inte alltid var nykter”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS