Dramatens avgående chef Eirik Stubø, hösten 2018.
Dramatens avgående chef Eirik Stubø, hösten 2018. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Problemen varken uppstod eller försvinner med den sparkade Stubø

GP:s idé- och kritikredaktör Victoria Greve: Eirik Stubø fick bära hundhuvudet för flera decenniers underlåtenhet att ta itu med gränslösa och våldsamma "stjärnor".

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det finns ett före och ett efter den 8 november 2017. Då publicerade Svenska Dagbladet uppropet #tystnadtagning som blev startskottet för den svenska metoo-vågen. 703 kvinnliga skådespelare vittnade om grova sexuella övergrepp, rädsla och trakasserier från manliga kollegor.

När Dramatens chef Eirik Stubø nu avgår är det till följd av teaterledningens oförmåga att handskas med efterföljderna på ett trovärdigt sätt.

LÄS MER:Dramatens vd Eirik Stubø avgår

Den utlösande faktorn var reaktionerna på dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson och den grova misshandel hon utsattes för under 1990-talet av en skådespelare som fram tills alldeles nyligen fortfarande spelade på Dramaten.

Det som kom upp till ytan var händelser i närtid.

ANNONS

En skådespelare ska ha blivit hotad av en kollega på en fest där Stubø befann sig i samma rum. Skådespelaren Julia Dufvenius berättade för Dagens Nyheter att hon varit så rädd för en kollega, som känt sig utpekad av #tystnadtagning, att Dramaten ställde upp med eskort till och från föreställningarna de båda spelade i. Julia Dufvenius riktade skarp kritik mot ledningens hantering och sade att hon inte hade förtroende för Stubø som chef. Andra skådespelare och regissörer instämde i kritiken.

Och för mindre än ett år sedan sade stora delar av den administrativa personalen upp sig på kort tid på grund av arbetsmiljöproblem, däribland personalchefen.

På Dramatens presskonferens under måndagen pratade styrelseordföranden Ulrika Årehed Kågström om en vd, teaterchef och regissör som tagit Dramaten till stora framgångar konstnärligt och publikmässigt, men som brustit i ledarskapet.

Nu delas rollerna upp. Under våren börjar sökandet efter en ny teaterchef och konstnärlig ledare, medan vd-rollen ska skötas av Maria Groop Russel. Hon rekryterades som vice vd i höstas och får nu ta hela vd-anvaret. Det är klokt.

Hon har en tuff uppgift framför sig. Nu gäller det att ledningen kan ta itu med arbetsmiljöproblemen på Sveriges nationalscen och återfå personalens förtroende. För problemen varken uppstod eller försvinner med den sparkade Stubø.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgs teaterchefer om protesterna mot Dramaten

Eirik Stubø framstår som en handfallen, möjligen usel, chef. Men han fick också bära hundhuvudet för flera decenniers underlåtenhet att ta itu med gränslösa och våldsamma "stjärnor". Det ansvaret delar han med tidigare teaterchefer.

När rättegången mot mannen som misshandlade Josefin Nilsson pågick under slutet av 1990-talet var det sammanlagt fyra olika Dramatenskådisar som figurerade på löpsedlarna i samband med olika polisingripanden.

– Hade det hänt i dag hade det blivit en helt annan situation eftersom kvinnovåld är uppmärksammat nu på ett annat sätt, sa Ingrid Dahlberg, teaterchef på Dramaten på 1990-talet, till Expressen för ett par veckor sedan.

Det får vi hoppas.

ANNONS