Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

PRO rasar mot SVT:s beslut att pausa succéprogrammet

Efter sex säsonger väljer SVT att pausa succéprogrammet ”Det sitter i väggarna”, vilket ses av miljonpublik. Nu rasar Pensionärernas riksorganisation, PRO, mot beslutet.
– Det är diskriminerande, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.

Förra veckan sågs SVT:s ”Det sitter i väggarna” med programledaren Rickard Thunér och byggnadsantikvarien Erika Åberg av 1 110 000 tittare, vilket gör det till ett av tv-kanalens mest tittade program. Därför uppstod en viss förvåning när SVT meddelade att de ska lägga programmet på is.

När SVT dessutom motiverade beslutet med att de vill nå en yngre målgrupp förbyttes förvåningen och blev till irritation.

– Vår utmaning är att göra program som lyckas online och för de under 50, sade SVT:s programchef i Malmö, Micael Lekberg, till Aftonbladet som förklaring till beskedet.

LÄS MER: "Det sitter i väggarna" pausas av SVT

Motiveringen fick omgående reaktioner från tittare och nu kommenterar även PRO beslutet.

– Det jag reagerar på är att man pekar ut att man vill ta pengar från äldre för att satsa på yngre. Det är djupt olyckligt att man ställer grupper mot varandra och det han i princip säger är att äldre inte är lika värdefulla, säger Christina Tallberg.

Kan man inte se det som att han säger att äldre redan tittar i hög utsträckning och att de måste kämpa mer för att få in yngre tittare?

– Han borde vara väldigt glad att så många äldre tittar. Vi som är över 65 år, vad är vi nu, 2,5 miljoner i landet? Det är en stor grupp. Just nu i coronatider är det ju särskilt viktigt att inte ta bort program som tilltalar äldre. I synnerhet för de många som är ensamma, då är radio och tv oerhört viktigt.

– Det hade varit en sak om det var en kommersiell aktör, men nu är det SVT och de har ett annat ansvar.

LÄS MER: SVT: Vi tar avstånd från Hamid Zafars uttalanden

Christina Tallberg är själv en trogen tittare och beskriver ”Det sitter i väggarna” som ett värdefullt program. Hon menar att det både är folkbildande och att människor kan känna igen sig.

– Jag tycker att det har varit ett av de bästa programmen på länge. Jag tror inte att jag är ensam om att tycka det. Det gör nog väldigt många, säger hon.

SVT: Rör sig om ett missförstånd

För sex veckor sedan tillträdde Anton Glanzelius i rollen som beställare på SVT. Han var inte med och fattade beslutet om ”Det sitter i väggarna” men förklarar att det rör sig om ett missförstånd.

– Beslutet att pausa ”Det sitter i väggarna” har enbart att göra med att vi vill variera vårt programutbud. Det har inget med åldersdemografi att göra. Vi älskar de äldre tittarna – det är vår absolut kärngrupp, säger han.

Tidigare har ni motiverat detta med att man vill nå en yngre och digital publik. Är det alltså inte så?

– Nej, vårt uppdrag är att nå alla. Det inkluderar både de äldre och de yngre.

LÄS MER: Recension: ”Björnstad”, HBO Nordic

– Vi vill ha en variation i vårt utbud och då pausar vi vissa program för att få plats med nya. Det är enda sättet. Vi har en fast summa som vi jobbar med och kan inte hitta ekonomi någon annanstans. Sen har vi så många populära program att det kommer bli ett populärt program som pausas när vi gör förändringar.

Vet ni redan nu vad det blir för program i stället?

– Det är en process som pågår och inget vi kan säga i dag. Vi ska hitta något som kan uppnå samma relevans och bli lika folkkärt som "Det sitter i väggarna”.

– Sen är begreppet ”paus” genuint. Det är kvar hos oss och jag hoppas innerligt att det är en titel som kommer tillbaka, säger Anton Glanzelius.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.