Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Prisma filmfestival vill locka barn till biografen igen

Trots coronan: 22 oktober dras ridån upp för Göteborgs filmfestival Prisma. Invigningsfilm blir ”Nelly Rapp – monsteragent” och både fysiska och digitala gäster utlovas.

– Det känns jätteroligt att kunna få öppna med en stor svensk premiär, säger Mirja Wester, vd för Göteborgs Filmfestival om ”Nelly Rapp – monsteragent” som inviger Göteborgs filmfestival Prisma 22 oktober.

LÄS MER: Pyjamasvisningar på filmfestivalen Prisma

Äventyret, fyllt av vampyrer, spöken, varulvar och Frankensteinare, är regisserat Amanda Adolfsson, med tv-serier som ”Bonusfamiljen” som ”Eagles” bakom sig. I rollerna märks Johan Rheborg, Marianne Mörck, Björn Gustafsson och Lily Wahlsteen.

Fick tänka utanför boxen

– Att försöka locka barn att gå på bio igen känns viktigt, fortsätter Mirja Wester. Festivalens ledning har under sommaren filat på två upplägg: en digital variant och en fysisk festival, om smittspridningsrisken avtar under hösten.

– Omständigheterna har gjort att vi har fått tänka lite utanför boxen. Nu kör vi en kombination: dels en digital festival. Men också runt tjugo fysiska filmvisningar.

LÄS MER: Frank Dorsin: "Eddie är skrämmande lik mig!"

För att inte belasta kollektivtrafiken i onödan innan coronapandemin är avblåst så görs skolbioprogrammet i år digitalt, liksom festivalens workshops.

– Vi kan inte smittskyddssäkra workshops av det slag vi haft i festivalens regi tidigare. I stället kan skolorna om de vill nu förbereda för egna workshops där eleverna kan lära sig att göra stop motion-filmer med mera.

Hur har coronavåren påverkat barn- och ungas sätt att se på film?

– Jag tror att den här våren kommer att påverka barn- och ungas beteenden för hela resten av deras liv, inte minst när det gäller hygien, förkylningar och andra symptom. Samtidigt tror jag att det finns ett sug hos många att få träffas och delta exempelvis på en filmfestival. Barn och unga träffar regelbundet folk i skolan. De är också vana vid att tvätta händerna och hålla avstånd.

LÄS MER: Georg Riedel hedersprisas för sin filmmusik

Hur tänker du kring publikrestriktioner och smittorisk under festivalen?

– Vi följer de regler som gäller, och kommer att ha varannan stolsrad avstängd plus tomma stolar mellan personerna i biosalongerna. Det är också viktigt att se till att det inte blir trängsel vid in- och utsläpp till respektive visning, eller vid toaletterna.

Göteborg Film Festival Prisma pågår 22-26 oktober på Draken och Bio Roy i Göteborg. Det fullständiga programmet släpps 25 september.

Göteborgs filmfestival Prisma

Vad: hette tidigare Göteborgs Lilla filmfestival, riktar sig främst till barn i åldrarna ett till femton år.

När: 22-26 oktober

Var: på Draken och Bio Roy. Samt i form av en digital filmfest på en skärm nära dig.

Historik: 2012 arrangerades Göteborgs lilla filmfestival för första gången. Den hölls då i januari, som en upptakt till sin storasyster Filmfestivalen. 2019 bytte festivalen namn till Prisma, och flyttades från januari till oktober, i anslutning till skolornas höstlov.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.