Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Komikern Nisse Hallberg i sitt hem i Stockholm. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Komikern Nisse Hallberg i sitt hem i Stockholm. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

"Pressen att ha kul är det värsta med att turnera"

Nisse Hallberg åker strax ut på turné med tre andra komiker under namnet Humorpatrullen – den andra augusti når de Göteborg. Hallberg själv har dock splittrande känslor inför det kommande turnélivet.

Nisse Hallbergs far har börjat tycka om hans standup, vilket är lite ovant. Det är sedan tidigare välbelagt att Hallbergs mamma är komikerns största fan – de två intervjuades bland annat av den oförliknelige Malou von Sivers. När fadern nu har börjat intressera sig uppstår emellertid en annan, strängare laddning.

– Han lyssnar mer noggrant, inte som mamma, hon sitter bara och är stolt och hör inte alla hemska saker jag säger, menar komikern.

– Men när jag skämtar vet jag att pappa lyssnar med ett mycket skarpare kritikeröra. Och det kan ändå vara trist att hela tiden höra att allting är jättefint, så det är bra. Han bor i Göteborg för övrigt, så han kommer väl att vara där och döma mig, och det ser jag fram emot.

"Jag vill bara gå till hotellrummet och kolla på dålig tv"

Jo, Nisse Hallbergs far skall mycket riktigt drabba Trädgårn, som Hallberg intar den andra augusti tillsammans med Petrina Solange, Isak Jansson och Johanna Nordström. Under samlingsnamnet Humorpatrullen kommer de fyra komikerna bränna runt Sverige under en dryg månad i sommar. Och Hallberg har dessa dagar en något dubiös, nästan lite kylig inställning till turnélivet.

– Det man såg fram emot mest förut var väl att festa, vilket verkligen är det absolut sista jag vill göra nu, Jag vill bara gå till hotellrummet och kolla på dålig tv. Pressen att ha kul är verkligen det värsta med att turnera. Jag skulle egentligen vilja åka på turné med tre kristna nykterister.

Där hans senaste humorshow "Trött" fokuserade på åsiktsbaserat material, på att "tycka till", kommer Nisse Hallberg med Humorpatrullen återgå till att göra det han egentligen tycker om – att berätta historier.

"Jag drar aldrig saker ur arslet"

–Jag känner mig mer hemma i det, säger 34-åringen, och fortsätter:

–Jag drar aldrig saker ur arslet heller, som vissa tror, det är alltid riktiga saker som jag berättar om, det mesta är självupplevt.

Du har sagt i en intervju att grova skämt ger dig störst belöning – varför då?

– Där är jag nog felciterad. Det är snarare så att jag kan komma undan med otroligt grova saker, om jag står där och har extra snälla ögon. Kanske för att min humor ofta är självupplevd. Kanske också för att jag är väldigt bra på att göra ner mig själv – jag kommer undan med nästan vad som helst. Men jag säger aldrig saker enbart för att vara elak.

Är det så fel att vara elak?

– Mobbing är aldrig rätt, men är man elak på ett snyggt sätt med, med hjärta – så kan jag tycka att det är ok. Säger folk grova saker bara för att det är kul är det inte coolt – det måste vara roligt.

Humorpatrullen är en standup-turné som reser runt Sverige i sommar. Med är komikerna Nisse Hallberg, Petrina Solange, Isak Jansson och Johanna Nordström

Fredag 2 augusti kommer de till Trädgårn i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.