Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Potters fans <br>räknar ner

Det är en het sommar för Harry Potter-fans. Nyss hade femte filmen premiär och snart kommer den sjunde och allra sista boken i serien. Den tänker Dean och Signe köa hela natten för.
Men de kommer inte att köa utanför bokhandeln av rädsla att bli utan ett ex. Nej, de köar för att det är kul och för att träffa andra fans. Signe Carlberger har till och med köat för en Harry Potter-bok som hon redan fått via en bokklubb.
Är ni nördar?
- Ja, i betydelsen väldigt insatta och intresserade så är vi väl det, säger de efter en avstämningsblick på varandra i soffan hemma hos Dean Sacirovic.
Från datorn i hans sovrum i idylliska Sölvesborg drivs Sveriges största hemsida om Harry Potter, The Swedish Rowling Fanclub. 2 500 medlemmar. Och ungefär lika många besökare per dag, i alla fall just nu i dessa heta Harry-tider.
Dean är 18 år och Signe 17. De möttes på hemsidan, började chatta, träffades och nu är de kära sedan två år och tre månader. Dean har varit med sedan starten för fyra år sedan. Han ansvarar för sidans design och funktion och har lärt sig programmering under resans gång. Fyra-fem timmar om dagen kan det ta att skriva nyheter, fylla på fakta och svara på frågor. Ibland hela natten.
Signe skriver texter och svarar på frågor. På hemsidan finns information om allt möjligt, allt från nya böcker, persongallerier, chattar, listor över funna sakfel i de sex böckerna och förslag på nya smaker på Bertie Botts Bönor.
Deans intresse väcktes i sexan när hans lärare bad klassen läsa Harry Potter. Dean läste 40 sidor och tyckte inte alls om boken.
- Jag var ingen van läsare, men när kompisarna sa att den var så bra gjorde jag ett nytt försök. Den gången läste jag hela boken i ett sträck. Den visade sig vara både lättläst och väldigt spännande, berättar Dean som fortfarande inte läser särskilt mycket.
Förutom om Harry Potter förstås. De sex utgivna böckerna har han läst elva gånger. Numera helst på engelska för att inte förlora äktheten i någon detalj på vägen.
Men lättläst är inte det samma som harmlöst betonar Signe som minns en period då Sagan om Ringen-fans menade att Harry Potter var barnslig och töntig. Men för varje bok har historierna blivit mörkare och våldsammare. I USA finns de som vill förbjuda böckerna.
- Böckerna handlar om moral. Som läsare tar man parti för Harry när han mobbas. Och Rowling visar också på olika sätt att hon är mot rasism. I sjätte boken förstår man att Draco Malfoy känner sig pressad av sin familj, så kanske är han både ond och god, säger Signe.
Både hon och Dean gillar fantasy, men i Harry Potter-böckerna är det mixen mellan Harrys magiska liv och hans vanliga liv som gör det extra intressant. Han inte bara trollar utan kan också ha kärleksbesvär som vem som helst.
- Alla kan gilla Harry Potter, barn och vuxna, tjejer och killar. Men man uppfattar böckerna på olika sätt. Många tjejer är intresserade av de mörka sidorna. De gillar Snape för han är en häftig karaktär eller Draco Malfoy, fast han är elak, för att han är så söt i filmerna, tror Signe.
Själva föredrar de böckerna. De varar längst och är mer spännande, även om de tycker att filmerna är häftiga på sitt sätt.
- Men när filmerna har premiär vet man ju redan hur historien slutar, säger Dean.
Den här gången är väntan på nya Harry Potter-boken speciell. JK Rowling har sagt att den blir den sista och alla undrar nu hur hon skall knyta ihop säcken.
Någon av karaktärerna kommer att dö, så mycket har hon avslöjat. I övrigt har hon och förlaget lyckats hemlighålla innehållet och tiga trots alla rykten som florerar på nätet.
Signe berättar att hon läst någonstans att boken trycks i mörker så att inget läcker ut före 21 juli då boken släpps i flera länder samtidigt.
Signe och Dean är med och arrangerar festligheterna som fanklubben ordnar tillsammans med en bokhandel i Stockholm. När dörren öppnas klockan 00.01 den 21 juli kommer kön att ringla längs flera kvarter. Och Signe drömmer om en ljum sommarnatt, så att de efteråt kan ge sig ut med filt och bok till en park i närheten och läsa tyst tillsammans.
Jag frågar om de kommer att snabbläddra till slutet för att veta om Harry fått leva eller ej och deras oförstående blickar gör mig generad.
Så vad tror ni att Rowling gör sedan?
- Hon kommer säkert att skriva något igen. Hoppas att det blir fantasy, men vad hon än skriver kommer folk att vilja läsa det, säger Dean.
Oavsett tänker Dean fortsätta att sköta om hemsidan, "det föds ju hela tiden nya läsare som kommer att vilja veta allt om Harry Potter", samtidigt som han hoppas kunna lära mer om programmering på universitetet.
Och Signe fortsätter att skriva texter, även om hon har fullt upp i skolan och med att ta hand om hemsidan om böcker som hon har startat.
- Det är viktigt att folk fattar att det finns ett annat liv efter Harry Potter. Till exempel de som läst alla böckerna 11 gånger, säger Signe med en retsam blick på Dean.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.