Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Porträttet av <br>farmor till final

Robert O'Brien är en chockad engelsman i Göteborg. Han har gått till final i Englands mest prestigefyllda porträttävling med ett förstapris på motsvarande nära 300 000 kronor.
- För mig är det en stor chock. I Sverige är kanske tävlingen inte så känd, men i England är den det största som finns inom porträttmåleri. Så att komma med är en stor ära och en bra plattform, säger Robert O'Brien.
Tävlingen The portrait award arrangeras årligen av National Portrait Gallery i London för att uppmuntra porträttmåleriets konst. I år har 1 727 tävlande från hela världen skickat in bidrag. Nu har fyra finalister valts ut och Göteborgsbosatte 30-åringen Robert O'Brien är en av dem.
- Målningen föreställer min farmor som dog förra året. Hon levde ett hårt liv men hördes aldrig någonsin klaga. Jag har inspirerats mycket av henne och tycker att hon har ett väldigt intressant ansikte. Om alla som jag porträtterar vore som hon skulle allt vara mycket enklare, säger Robert O'Brien.
Han är specialiserad på porträttmåleri och målar nästan aldrig något annat.
- Det är svårt att förklara, men jag är bara fascinerad av ansikten. Ända sedan jag var liten har jag varit fascinerad av karaktärer och känslor som uttrycks i olika ansikten. För mig är det svårt att förstå människor som inte är lika intresserade som jag är.
Han kommer från London och har studerat på Buckinghamshire Chilterns University i England. Ett utbytesår på Stenebyskolan 2003 ledde till att han förälskade sig i både Sverige och i en av klasskamraterna. Han och flickvännen bodde efter studierna ett år i London, men nu är paret bosatt i Göteborg.
Vem som vinner i tävlingen avgörs 16 juni. Förstapriset är på 25 000 pund (motsvarande 290 000 kronor) plus 4 000 för ytterligare ett porträtt. Även andra- och tredjepris delas ut på 8 000 respektive 6 000 pund.
Robert O'Brien har svårt att ta in vad som står på spel. Han bor med sin flickvän i en lägenhet på 35 kvadratmeter och har sin arbetsplats en meter ifrån sängen.
- Det är surrealistiskt att ens tänka på de pengarna. Det skulle kunna förändra vårt liv totalt. Dessutom är det en tävling som folk ägnat kanske sexton år att försöka vinna. Jag hade föreställt mig att jag kanske om tjugo år skulle kunna komma nära att vinna, säger Robert O'Brien som anmält sig en gång tidigare till tävlingen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.