Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pontus Stenshäll (vd) och Pontus Stenshäll (konstnärlig ledare), Göteborgs stadsteater. Bild: Arkiv

Pontus Stenshäll: Pontus Stenshäll: "Vi skapar relevans"

Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater, välkomnar allt utom likgiltighet, skriver han i en replik till Mikaela Blomqvists inlägg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Debatt: Göteborgs stadsteater

I en kommentar på GP Kultur 18 oktober skrev regissören Carl Kjellgren att Göteborgs stadsteater låter ”dekonstruktionsestetiken” härja fritt. Teaterkritikern Tomas Forser lyfte diskussionen även i DN (22/10) där också Stadsteaterns vd Björn Sandmark svarade på kritiken (24/10). Mikaela Blomqvist riktade sig i GP 27/10 bland annat mot det hon anser är ett ytligt förhållningssätt till scenkonsten hos Stadsteatern. Nu svarar teaterns konstnärlige ledare, Pontus Stenshäll. Även Björn Sandmark har i GP reagerat på inlägget.

Det är värdefullt att den samtida teatern diskuteras och Göteborgs stadsteater välkomnar allt utom likgiltighet från vår publik. Att våra publiksiffror är bra och nya grupper finns på plats i salongerna innebär inte att vi nöjer oss – vi vill vara en teater som debatteras och vi ser fram emot att dra lärdomar ur diskussionerna! I dessa diskussioner är de mycket skiftande ståndpunkter olika teaterkritiker intar naturligtvis välkomna. 

Mikaela Blomqvist har helt rätt när hon skriver att Göteborgs stadsteaters utgångspunkt inte är ”någon slags känsla för text”. I mötet med äldre verk arbetar vi med kunskap, omläsningar, historisk förståelse och omvärldsanalys. Teatern är en konstart som arbetar med och bearbetar olika lager av tid, och då krävs också förmågan att se på vår egen tid med en historisk blick. De uppsättningar av olika regissörer från senaste åren som Blomqvist hänvisar till visar på flera skilda förhållningssätt till traditioner och skådespelarens möte med publiken. Detta utmanar, men är också ett sätt att skapa relevans. Inom bildkonst och i litteraturen möter publiken och läsaren ett brett spektra av uttryckssätt och genreöverskridande verk. Teatern avkrävs ofta mer traditionella format, men Göteborgs stadsteater vill med sitt tilltal och breda verksamhet visa på den samtida scenkonstens utveckling och vidgade tilltal. 

Att likt Blomqvist göra distinktioner mellan yta och djup är ett etablerat men inte särskilt givande angreppssätt när man diskuterar samtida teater. Här kan man citera Gunnar Ekelöf ”Man måste ha gått igenom åtskilligt för att ha barnasinnet i behåll.” Teatern är en situations- och handlingsbaserad konst, inte en textreproducerande.