Pontus Rasmusson – det här har hänt

Youtubern Pontus Rasmusson har kritiserats för sitt innehåll och att han uppmanar sina följare att donera pengar eller ringa betalnummer, trots att många av dem är barn. I september stängde Youtube ner han två kanaler på plattformen. GP går igenom kritiken – och Rasmussons svar.

ANNONS
|

Youtubern Pontus Rasmusson har blivit avstängd från Youtube och hårt kritiserad efter en granskning gjord av Svenska dagbladet. Tidningens podcast ”Barnidolen och skandalerna”, som publicerades i september 2022, berättar historien om Rasmussons väg till att bli en av Sveriges största sociala medier-personligheter och om kontroverserna som omgett honom.

Pontus Rasmusson är född 1998 och bor i Småland med sina föräldrar. Han gick på musikgymnasium och släppte en EP på Spotify när han var 15 år. Ett år senare startade han sin Youtubekanal, där innehållet snabbt kom att viktas mot så kallade ”challenges”, alltså olika lekar och utmaningar. Videorna involverade ofta Pontus Rasmussons föräldrar. Han publicerade även flera covers, bland annat på introlåten till den tecknade serien ”Bumbibjörnarna”.

ANNONS

Sålt stringtrosor i webbshop

Rasmussons har under sin karriär haft en ung publik, vilket är grunden till kritiken som riktats mot honom. Det barnvänliga materialet har nämligen varvats med betydligt vuxnare innehåll.

Han har till exempel läst upp berättelser som följare skickat in under rubriken ”Sjuka hemligheter”, som innehöll vittnesmål om övergrepp och sex. Flera av låtarna han spelat in covers på anspelar grovt på sex.

Rasmusson har även sålt t-shirtar med budskapet ”I wanna break your bed – not your heart” och stringtrosor med texten ”Team Pontus”. I beskrivningen kunde man läsa att köparen kunde bära dem för att "visa vilket lag man tillhör och kanske någon dag – få chans att visa dem i verkligheten för mannen bakom designen (Pontus)."

Det har fått andra Youtubers att reagera. Pontus Anjo Björlund lade upp en video där han kritiserade Rasmussons innehåll i februari 2020, och Joen ”El Chili” Benediktusson har gjort en serie klipp som rör Rasmusson.

När Ramusson lade upp en Tiktok-video med texten ”Om jag tar din oskuld lämnar jag dig aldrig. Jag menar, varför skulle jag någonsin lämna en tjej som litade på mig med hennes kropp?” reagerade även influencers som Hanna ”Hanapee” Persson och Therese Lindgren och anmälde klippet.

ANNONS

Många reagerade även på att Pontus Rasmusson angav att han var född 2004 när han registrerade sig på Tiktok. I frågestunder i sina olika kanaler har han också pratat om att han gillar yngre tjejer.

Skyhöga fakturor efter betalnummer

Ytterligare händelser som lyfts fram är Rasmussons olika betaltjänster. Följare har kunnat teckna medlemskap kopplade till Rasmussons Youtubekanal, vilket bland annat skulle ge tillgång till mer innehåll. Prisnivåerna för detta var 49, 99 eller 499 kronor i månaden.

Han har även haft betalnummer dit följare kan ringa för att prata med honom i en livesändning. Priset har då varit 9,90 kronor per minut, vilket resulterat i att skyhöga telefonräkningar landat hos förvånade föräldrar. Rasmusson har själv hävdat att han varit tydlig med att samtalen kostar pengar.

Rasmusson har också gått att anlita som ”lekledare” på kalas, vilket enligt Svenska Dagbladets granskning skulle kosta 11 000 kronor.

Efter granskningen stängde Youtube ner Rasmussons huvudkanal, en sidokanal och ytterligare en kanal som han startade efter att huvudkanalen försvunnit. Rasmusson slog ifrån sig kritiken och menade att Youtube kunde ha tagit bort de problematiska videorna i stället för att stänga kanalen helt och hållet. Rasmusson har efter detta gått över till att främst publicera videor på Tiktok och att samla in pengar via Patreon.

ANNONS
Efter att ha blivit avstängd från Youtube är Tiktok och Patreon Pontus Rasmussons huvudsakliga plattformar.
Efter att ha blivit avstängd från Youtube är Tiktok och Patreon Pontus Rasmussons huvudsakliga plattformar. Bild: Skärmdump Tiktok

Svarar på kritiken

Under hela Svenska Dagbladets granskning vägrade Rasmusson att svara på tidningens frågor, men i mitten av november gick han till slut med på att svara via mejl.

På frågan om han själv anser att han gjort sexuella anspelningar i sina videor, skriver Rasmusson:

”Jag är en väldigt flörtig person till sättet, men om jag lägger upp en bild där jag ler in i kameran och skriver en text med ett hjärta betyder det inte mer än att sprida kärlek, vilket en dyster värld borde ha mer av.”

”Att [andra] anser jag anspelar på sex är upp till dem. Jag lägger upp det jag själv skulle vilja se på. Man kan alltid få kritik oavsett vad man gör och allt man gör älskas inte av alla, det är så livet är. Främst på sociala medier som kan vara en plats med mycket hat och hot.”

I december meddelade Konsumentverket att de inlett ett tillsynsärende av Rasmussons inlägg i sociala medier, som de anser riktar köpuppmaningar till barn.

LÄS MER:Pontus Rasmusson i ”Lilla aktuellt”: Okej att prata om sex

LÄS MER:Margaux Dietz lät innehåll gå före empati

LÄS MER:Skilj på cancelkultur och logiska konsekvenser

LÄS MER:Youtubern Rasmusson avfärdar anklagelserna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS