Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Politikerna tiger om Röhsska

Ovisshet: En hundraåring satt på undantag

Politiker och tjänstemän dröjer med besked om Röhsska. Under tiden skadas museets anseende. 
– Det finns inga konkreta planer, ingenting har beslutats, säger Ann-Sofie Hermansson (S) kommunstyrelsens ordförande.


Fem kända textilkonstnärer gästar i dagarna 100-årsfesten på Röhsska där de medverkar i ett panelsamtal om konsten som politisk kraft. 1975 var de aktuella med den legendariska utställningen "Verkligheten sätter spår". Nu riktar de skarp kritik mot "misskötseln av Röhsska" (GP Debatt 14/9 2016) och kräver att Göteborgs kulturnämnd med Mariya Voyvodova (S) i spetsen redovisar "sin plan för museets framtid". 
Men det finns ingen sådan konkret plan, vare sig vad gäller konstnärlig ledning, huvudmannaskap eller budget, visar den rundringning som GP gjort bland ansvariga politiker och tjänstemän.
– I nuläget kan jag tyvärr inte säga någonting. Ärendet ligger på kommunstyrelsenivå, säger Mariya Voyvodova (S), kulturnämndens ordförande.
– Jag hoppas ändå att den utredning som gjorts leder någon vart och inte bara hamnar i byrålådan. Många frågor återstår att lösa. Det finns ingen quick fix för Röhsska, men vi jobbar på och jag tror på ett bra resultat i slutändan.


Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, minns gymnasieklassens resa från Tjörn till Göteborg för en guidad visning på Röhsska. Huset, de unika samlingarna och rokoko-möblerna gjorde ett outplånligt intryck på den då tonåriga Hermansson.
– Det är ingen hemlighet att Röhsska är ett flaggskepp, och en viktig aktör. Inte bara i Göteborg. Man kan inte nog hylla museet och jag är glad över dess dedikerade personal, både i egenskap av kommunstyrelsens ordförande och som göteborgare.
Samtidigt medger Ann-Sofie Hermansson att de politiska diskussionerna kring museet drar ut på tiden.
– Med risk för att göra dig besviken är det mest icke-svar jag kan ge. Det finns inga konkreta planer, inget har beslutats. Jag kan hålla med om att det segar sig. 
 

Varför tar det sådan tid?
– Vi håller fortfarande på att diskutera förutsättningar och ramar, och frågorna är inte lätta. Donationer och skrivelser är komplicerande faktorer. 
Men har inte du, som kommunstyrelsens ordförande, en vision? Ska Röhsska i framtiden tillhöra i Göteborgs stad, eller ska museet regionaliseras?
– Jag vill inte spekulera i det i nuläget, även om jag kan gilla att Röhsska är en del av Göteborg i dag, en viktig del av det så kallade varumärket. Nu träffas vi i kommunstyrelsens och regionens presidier och för diskussioner. Frågan pockar på en lösning.


Skadas inte Röhsska av en så långvarig ovisshet kring konstnärlig ledning, huvudmannaskap och budget?
– Jag är väl medveten om att det i många år varit ett jobbigt läge på Röhsska. Men jag tror inte att det påverkas av brist på beslut just i den här sortens frågor. Jag tror inte nyckeln ligger i huvudmannaskapet, det beror nog på många olika faktorer.


Regionen vill ta över driften för Röhsska och skjuta till pengar?
– Återigen ett icke-svar men jag kan inte ha synpunkter på det. Röhsska är viktigt för oss, så vi ska göra vårt bästa för att få fram en bra lösning. Nästa gång vi samtalar med regionen så får vi se till att ha några svar framme.
Datum för detta möte är dock inte fastställt.

Enligt Staffan Rydén, Västra Götalandsregionens kulturchef, inväntar regionen besked från kommunstyrelsens presidium.
– Vi avvaktar nu att staden behöver reda ut vad de tycker och tänker.
Martin Sundin, enhetschef på Kulturdepartementet bekräftar att han haft besök av både Staffan Rydén och kulturförvaltningens direktör Anna Rosengren under sensommaren.
– Det pågår en diskussion om ansvarsfördelningen, lite av en långbänk. Regionen och kommunen har helt klart olika syn på hur processen ska gå fram här. 
Britta Söderqvist, ny sektorchef för Göteborgs museer, "ser behov av en konstnärlig ledning och en chef som styr arbetet på Röhsska".
– Rekryteringen påbörjas i vår, säger hon.


GP skrev 15 september om Röhsskas omstridda chef Susanne Erixon. När hennes förordnande går ut vid årsskiftet blir chefstjänsten vakant. Tills en ny chef rekryterats bedömer Anna Rosengren att ansvaret kan fördelas mellan sektorchefen Britta Söderqvist och museets två enhetschefer, varav den ena tjänsten nu är utannonserad.
Medan översynen av museisektorn pågår präglas Röhsskas verksamhet av besparingar. Anslagen har minskat och våningsplan i huset håller stängt. Stora delar av samlingarna ligger i magasin. Hela hösten är museet dessutom stängt två dagar i veckan av ombyggnads- och besparingsskäl.


Fotnot: Läs i morgon: Del tre i serien om Röhsska. Personalen blickar framåt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.