Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Politikerna skjuter upp beslutet om förenklat alkoholtillstånd

Under måndagen skulle politikerna i social resursnämnd rösta om att ta fram ett förenklat alkoholtillstånd för kulturföreningar. Men Socialdemokraterna meddelade att de behövde mer tid och nu är frågan framflyttad till april.
– Vi vill hinna prata mer med föreningen och kanske andra kulturföreningar, säger Marina Johansson (S).

Det var ett så kallat Göteborgsförslag som låg på bordet. Ett förslag framtaget av medborgare, i det här fallet nätverket Kultur åt alla. Stödda av hundratals göteborgare föreslog de att kommunen skulle se över reglerna för alkoholtillstånd och möjligheten att göra det enklare för kulturföreningar.

Det hela var en reaktion på förra årets polistillslag mot Truckstop Alaska som resulterade i att en större mängd alkohol beslagtogs och en förundersökning om brott mot alkohollagen inleddes.

https://www.gp.se/kultur/kultur/socialdemokraterna-tvekar-om-f%C3%B6renklat-alkoholtillst%C3%A5nd-1.14166057

Social resursförvaltning hade föreslagit avslag. Handläggaren Peter Berg förklarar att det inte går att förenkla tillstånden utan att bryta mot lagen. Han menar att förvaltningen har utrett ärendet så långt det går.

Trots det har Socialdemokraterna tvekat. När det var dags för beslut sade de också att de behöver mer tid.

– Vi enades om en bordläggning. Det verkar som om föreningen själva har en del tankar om detta. Vi vill hinna prata mer med föreningen och kanske andra kulturföreningar, säger Marina Johansson (S), ledamot i social resursnämnd.

Föreslaget ska nu tas upp på nämndens nästa möte 17 april.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.