Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pelle Celén och Sara Hammar tar en öl på 7:ans uteservering i Göteborg. Bild: Robin Aron
Pelle Celén och Sara Hammar tar en öl på 7:ans uteservering i Göteborg. Bild: Robin Aron

Politikerna överens om nytt stödpaket för Göteborgs restauranger

Billigare sophämtning och inga avgifter för uteserveringar nästa år. En politisk majoritet bestående av de rödgrönrosa och den styrande Alliansen är överens om ett nytt stödpaket till stadens krisande restauranger.

– Vi fick brev till kommunstyrelsen från en desperat restaurangbransch här i stan som vädjade om hjälp, säger Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel till GP.

Och på fredagseftermiddagen kom beskedet. Det finns en politisk majoritet i Göteborgs kommunstyrelse för ett fortsatt stödpaket till stadens hårt drabbade restauranger. De rödgrönrosa partierna och den styrande Alliansen är nu överens.

– Det är nödvändigt att staden snabbt gör insatser för att lindra för restaurangnäringen som drabbats hårt under coronapandemin, understryker Karin Pleijel.

LÄS MER: Miljoner till Göteborg när Kulturrådet delar ut coronabidrag

Beslut tas nästa vecka

Stadsledningskontoret har nu fått till uppgift att skyndsamt utreda de miljömässiga konsekvenserna och ekonomiska kostnaderna av en rad olika stödåtgärder för stadens restauranger. Detta är förslagen i korthet:

  • Markupplåtelseavgiften (avgiften för uteserveringar) under 2021 tas bort. Avgiften är främst för de restauranger som har uteserveringar på kommunens mark på till exempel breda trottoarer.
  • Sänkta avgifter på grund av minskat behov för avfallshantering under 2021.
  • Avgiftsfrihet under 2021 för ansökan om minskat antal tömningar av fettavskiljare i restaurangen.
  • Att det blir tillåtet med färre tömningar av fettavskiljare under 2021 på grund av färre gäster.

LÄS MER: GP listar: Här är Göteborgs bästa hamburgare

Åtgärderna som bygger på ett förslag från Göteborgs restaurangnäring kommer att behandlas vid kommunstyrelsens möte på onsdag 9 december.

– Jag hoppas att dessa åtgärder snabbt kan bli verklighet. Restaurangnäringen är en viktig del av Göteborg. Den ger jobb, skapar en trivsam stad för göteborgarna och gör i vanliga fall vår stad till ett väldigt attraktivt besöksmål. Vi vill behålla detta även efter covid-19, säger Karin Pleijel (MP).

Finns det mer som kommunstyrelsen kan göra för stadens restaurangbransch?

– Ja det gör det säkert, vi måste alla hjälpas åt i samhället när vi befinner oss i en sådan här situation.

Bakom förslaget till nytt coronastöd står alltså Alliansen och de rödgrönrosa partierna.

– Det är tillräckligt för en majoritet i kommunstyrelsen men min bedömning är att även de andra partierna (S, D och SD) stöder förslaget, poängterar Karin Pleijel.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.