Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Politiker vill bli Röhsskachef - skrev själv riktlinjerna för jobbet

Hon angav riktlinjer för nya Röhsskachefen. Nu har kulturnämndens Tina Wallenius (MP) själv sökt tjänsten. "Direkt olämpligt" anser statsvetaren Jan Turvall.

Jakten på en ny chef för Röhsska museet är i full gång. Intervjuer och lämplighetstester genomförs under mars månad med utvalda kandidater bland de 37 sökande. Ambitionen är, enligt kulturförvaltningens HR-chef Tatjana Marin Kartal, att presentera en ny chef i mitten av april.

– Vi är lite försenade i processen, men borde kunna hålla den tidsplanen, säger hon.

Var själv med och skrev annonsen

Bland de 37 personer som sökt tjänsten på det anrika museet för mode, design och konsthantverk återfinns miljöpartisten Tina Wallenius. Sedan valet 2014 representerar hon Miljöpartiet i Göteborgs kulturnämnd och som politiker deltog hon förra året i åtskilliga möten kring Röhsskas framtid. I samband med nämndens oväntade beslut att stänga museet i 18 månader brevväxlade Tina Wallenius med Röhsskas dåvarande intendent Love Jönsson. Av formuleringarna framgår att Tina Wallenius, i egenskap av politiker, haft synpunkter på det framtida ledarskapet på Röhsska, inte minst kring vilken "personlighet" en ny chef bör ha. 

 "Den person vi söker för framtiden bör vara en person som har 'höga poäng' både beträffande ledarskapet och viljan att följa mål och inriktningsdokument ställda från kulturnämnden med förmåga till att lösa ekonomi och budget. " slår hon fast. Nu söker hon själv den aktuella tjänsten.

"Underminerar förtroendet"

När Jan Turvall, lektor vid statsvetenskapliga institutionen i Göteborg och expert på förvaltningsrätt, får kännedom om Tina Wallenius jobbsökande reagerar han starkt. Att hon sitter med i kulturnämnden och har varit med och påverkat utformningen av det chefsjobb hon sedan söker är direkt olämpligt, anser han, och visar på dåligt omdöme.

– Varför vill hon vara med och utforma tjänsten, om hon är intresserad av att söka den? Då kan hon ju försöka se till att tjänsten passar just hennes meriter. 

Att söka jobbet är inte olagligt, men förfarandet kan ändå få oönskade konsekvenser menar Jan Turvall.

– På ett mer principiellt plan underminerar ett beteende som detta medborgarnas förtroende för politiker. I det här fallet har hon som politiker aktivt agerat för sitt eget bästa, snarare än för medborgarnas. 

Informerade sin chef

När GP når Tina Wallenius har hon viss förståelse för att hennes agerande kan kritiseras:

– Jag kan förstå att det uppfattas som kontroversiellt. Det var också därför som jag informerade min chef när jag hade sökt jobbet. Men jag har sökt den här tjänsten tidigare. Och om jag får den så kommer jag inte att vara kvar i kulturnämnden.

Att MP-politikern sökte tjänsten redan i december 2015, då Susanne Erixson tillsattes som t.f chef för Röhsska, gör bara saken värre, enligt Jan Turvall:

– Då framstår det som att hon den här gången än mer medvetet försöker manipulera och agera så att tjänsteutformningen blir gynnsam just för hennes ställning, säger han.

De meriter Tina Wallenius listar i sin ansökan är framförallt en kandidatexamen i konsthistoria, studier i organisation och ledarskap samt femton anställningsår som kanslist inom miljöpartiet i Göteborg, där hon enligt egen utsago verkat som "någonslags kanslichef”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.