Politiker vill att westernhjältens flygplats ska döpas om

Debatten om förtrycket mot svarta inom kulturen fortsätter. Nu uppmanar flera politiker och skribenter till namnbyte, på en flygplats döpt efter legendariske filmstjärnan John Wayne.

ANNONS
|

Upploppen i USA, med anledning av George Floyds död, har lett till omfattande kritik av den rådande ordningen i landet.

Black Lives matter-rörelsen kräver nu av makthavare och beslutsfattare att den rasism svarta människor utsätts för ska upphöra - i alla delar av livet.

Också till kulturfältet har detta förändrade röstläge letat sig in. Det diskuteras kring om huruvida monument över gamla slavhandlare och förtryckare ska rivas ned. TV-serier som ”Simpsons” byter ut skådespelare och röster.

LÄS MER:Statydebatten i Sverige är historielös

Trodde på en vit maktordning

På inflytelserika Washington Posts ledarsida skriver journalisten Helaine Olen nu att Orange countys flygplats, uppkallad efter John Wayne, bör byta namn - och att detta är ett enkelt val. Wayne är filmstjärnan som i en lång rad Hollywoodproduktioner spelade den tyste, värdige cowboyen under femtio- och sextiotalet.

ANNONS

Han medverkade i filmer som "True grit" och ”Diligensen”, och påstås ofta vara en av sin generations största skådespelare.

”Jag tror på en vit maktordning tills de svarta är utbildade”

Grunden till ledartexten kommer ur ett förslag från lokala demokratiska politiker i Orange County, som vill avlägsna John Waynes namn från en av regionens mest välbesökta byggnader. "En flygplats ska återspegla samhällets värderingar, och vit makt är inte en av dessa", menar den demokratiska politikern Ada Briceño.

LÄS MER:En misstänkt för nedrivning av brittisk staty

Helaine Olen skriver vidare i sin ledartext att uppmaningen om namnbyte inte har något med Waynes filmer att göra. Samtidigt återgår hon flera citat av högst tveksam natur, från ett par intervjuer som Wayne medverkade i under sjuttiotalet. Till Playboy sa skådespelaren bland annat: ”Jag tror på en vit maktordning tills de svarta är tillräckligt utbildade för att ta ansvar”.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS