Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Politiker rasar mot nakna vuxna i barnprogram

I ett populärt danskt barnprogram kan barn ställa frågor om kroppen till vuxna personer som är nakna. Programmet har väckt politiska och internationella reaktioner, men älskas också av många.

Barnprogrammet ”Ultra smider tøjet”, vilket betyder ”Ultra kastar kläderna” görs av danska public service, DR. ”Ultra” är ett slags version av ”Bolibompa” men för åldersgruppen 9-14.

Avsnitten har titlar som ”Hud och hår” och ”Här är fem nakna rumpor (och en massa pruttar)”. Programmet har en åldersgräns på sju år och prisades förra året som bästa danska barnprogram. Flera utländska medier har även rapporterat om programmet, häromdagen The New York Times.

Utbildningssyfte

Enligt frilansjournalisten Anna Gjöres i Danmark, som uttalade sig om programmet i SVT:s Morgonstudion, skapades programmet av Danmarks Radio i utbildningssyfte. DR menar att det är public services uppdrag att visa hur kroppar kan se ut.

I Danmark har programmet hyllats, men också mottagit kritik från bland annat Peter Skaarup, Dansk Folkeparti, som menar att det är att gå över gränsen att bjuda in barn till en studio för att titta på nakna människor, skriver SVT.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.