Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Polisen knyter ihop sin utredning av Truckstop Alaska

Polisutredningen är snart klar. Då blir Truckstop Alaskas ölförsäljning ett fall för åklagaren.

Det har gått snart sex månader sedan polisen tillsammans med Skattemyndigheten, tillståndsenheten och miljöförvaltningen sent på kvällen den 20 april genomförde ett planerat tillslag mot kulturföreningen Truckstop Alaskas lokaler på Karlavagnsgatan på Hisingen.

Redan för tre år sedan fick kulturföreningen ett vitesföreläggande efter att ha överskridit riktvärdena för tillåtna ljudnivåer (musiken var för hög i lokalen). Sedan dess har de infört välfungerande egenkontroller och under 2018 har miljöförvaltningen inte haft några synpunkter på Truckstop Alaskas ljudnivåer. Inte heller kommunens tillståndsenhet har upplevt några problem med Truckstop Alaska, av den enkla anledningen att föreningen inte ansökt om några alkoholtillstånd.

LÄS MER: Truckstop Alaska utreds för brott mot alkohollagen

Däremot fann polisen en stor mängd alkohol vid tillslaget i våras, varpå en förundersökning inleddes om misstänkt brott mot alkohollagen. Sedan dess har utredningen rullat på hos Hisingspolisen under överinseende av förundersökningsledaren Mikael Sandberg.

Utredningen är i slutskedet

Enligt honom är polisutredningen nu i sitt slutskede och kommer troligen att lämnas över till åklagare för vidare behandling den här veckan.

– Vi har en person kvar att prata med. Sedan anser vi att polisutredningen är klar, säger Mikael Sandberg.

Antingen leder polisens förundersökning då till att åklagarmyndigheten lägger ner ärendet, eller så väljer man att väcka åtal mot de personer som polisen menar står bakom Truckstop Alaska.

LÄS MER: Truckstop Alaska ger inte upp

Misstänkt brott mot alkohollagen

– Om det blir rättegång kommer tingsrätten att pröva om de gjort sig skyldiga till brott mot alkohollagen eller inte.

Har ni upptäckt några andra brott under utredningens gång?

– Nej, det är fortfarande brott mot alkohollagen som är vårt huvudspår, säger Mikael Sandberg vid Hisingspolisen.

LÄS MER: "Stela kulturdödar-Sverige!"

Det har gått nästan sex månader sedan tillslaget mot Truckstop Alaska. Är det en normal tidsrymd för den här typen av ärenden?

– Det är svårt att svara på. Många människor ska samverka och det är många vi behöver få tag på i en sådan här utredning. Dessutom är det här en klubb där folk inte riktigt vill säga vem som gör vad och så där ... då tar det lite tid.

Vad säger de inblandade?

– Det kan jag inte kommentera.

Samtidigt som polisutredningen mot Truckstop Alaska håller på att avslutas arbetar den 15-årsjubilerande klubben oförtrutet vidare.

Förra veckan blev det klart att Anna von Hausswolff kommer till Trucken den 15 december. Den 12 oktober uppträder italienska Abysmal Grief och brittiska Light of the Morning Star, och den 24 november står återuppståndna 60-talsbandet Baby Grandmothers på scen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.