Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Grandmaster Flash ,född Joseph Saddler, Polarpristagare 2019. Bild: POLAR MUSIC PRIZE/TT

Polarpris till Grandmaster Flash

Polarpriset i den populärkulturella kategorin tilldelas i år en man med mixerbordet som instrument: Grandmaster Flash blir den första hiphopartisten någonsin att få priset.
Belönas i år gör också den tyska violindrottningen Anne-Sophie Mutter och stiftelsen Playing for Change.

Juryn slår fast: "Grandmaster Flash är en vetenskapsman och en virtuos som visat att skivspelare och mixerbord kan vara musikinstrument".

– Det är sällan man kan tala om någon som har varit med och uppfunnit en genre, men det kan man här. Men man kan även tala om en virtuos, säger Alfons Karabuda, ordförande i Polarprisets prisnämnd på en pressträff.

Det var i Bronx på 1970-talet som Joseph Saddler började experimentera sig fram till ett alldeles eget sound. I dag räknas han som en av hiphopens verkliga pionjärer.

Själv är Grandmaster Flash hedrad av att få Polarpriset:

"I vår kultur blir det vi gör som dj:er ofta förbisett", säger han i ett pressmeddelande.

Grandmaster Flash är inte bara Sverigeaktuell på grund av Polarpriset. Den 22 februari kommer han till Göteborg och spelar på Pustervik.

Första som scratchade

Grandmaster Flash föddes i Barbados men växte upp Bronx i New York, med en pappa vars skivsamling sonen absolut inte fick röra. När han började fanns varken mixerbord eller "scratching" och han var tvungen att själv uppfinna ett sätt att få skivan att fortsätta röra sig, trots att man drog den fram och tillbaka med händerna. Han snickrade ihop sin egen utrustning, med material från soptippar, tygfabriker och mataffärer.

Hans skiva ”The adventures of the wheels of steel” har påverkat hela populärmusikens utveckling. Han var den första som gjorde en hel skiva av bara samplingar. Den första som scratchade och den första som loopade trummaskiner live. Jämsides med Kool Herc och Afrika Bambaataa gjorde han dj:andet till konst.

I en intervju med The Guardian har han sagt: "Jag kan gå igenom vilket kvarter som helst, i vilken stad och i vilket land som helst, och inom tio minuter är det någon som stoppar mig och säger 'tack'".

Anne-Sophie Mutter.. Bild: Bastian Achard /TT

Violinens drottning

Sammanlagt är det tre pristagare i år – som alla får en miljon vardera. Utvald är också den tyska violinisten Anne Sophie-Mutter som har fått epitetet "violindrottningen". Redan som femåring visade hon en exceptionell musikbegåvning och vid 13 års ålder provspelade hon för den legendariske dirigenten Herbert von Karajan. Året därpå började hon spela med honom och Berlinfilharmonikerna. Sedan dess har hon turnerat över hela världen och flera musikaliska verk har specialskrivits för henne.

I juryns motivering står det: "Med sin Stradivarius under hakan är Anne-Sophie Mutter inte bara en temperamentsfull och riskvillig musiker, utan en historieberättare."

Musikalisk excellens finns det här om hos någon, säger Alfons Karabuda.

Playing for change, PFC, grundarna Mark Johnson och Whitney Kroenke.. Bild: POLARPRISET/TT

Musik till barnen

Årets tredje Polarpris går till Stiftelsen Playing for Change. 2002 startade Mark Johnson och Whitney Kroenke rörelsen, utifrån en övertygelse om att musik kan överbrygga gränser. Numera driver Playing for Change 15 musikskolor runt om i världen, bland annat i Marocko, Brasilien och Sydafrika. De ger varje vecka tusentals barn tillgång till gratislektioner i dans, instrument, musikteori och språk.

"Att vara i samma sällskap som dem som har fått oss att älska musik under så många år är verkligen en ära", säger Whitney Kroenke i ett pressmeddelande.

Fakta: Årets pristagare

Grandmaster Flash: Joseph Saddler föddes på Barbados 1958 men växte upp i Bronx i New York. Med gruppen The Furious Five lade han, tillsammans med Afrika Bambaataa och Sugar Hill Gang grunden till det som blev hiphop. Första skivan "The messege" släpptes 1982. Valdes in i Rockens Hall of Fame 2007 som första hiphopakt någonsin.

Anne-Sophie Mutter: Föddes i Rheinfelden i Baden-Württemberg 11963 och upptäcktes som 13-åring och gjorde sin första inspelning tillsammans med Berlinfilharmonikerna.

Playing for Change: Rörselsen startades 2002 av Mark Johnson och Whitney Kroenke med syfte att överbrygga gränser och föra människor samman med hjälp av musikens kraft. Själva stiftelsen startade 2007 och är nu ett globalt projekt som driver femton musikskolor runt om i världen och som hittills påverkat 15 000 barns liv och närmiljö.

Sara Haldert/TT

Fakta: Tidigare pristagare

2018: Metallica och Afghanistans nationella musikinstitut

2017: Sting och Wayne Shorter

2016: Max Martin och Cecilia Bartoli

2015: Emmylou Harris och Evelyn Glennie

2014: Chuck Berry och Peter Sellars

2013: Youssou N'Dour och Kaija Saariaho

2012: Paul Simon och Yo-Yo Ma

2011: Patti Smith och Kronos Quartet

2010: Björk och Ennio Morricone

2009: Peter Gabriel och José Antonio Abreu

2008: Pink Floyd och Renée Fleming

2007: Sonny Rollins och Steve Reich

2006: Led Zeppelin och Valerij Gergijev

2005: Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau

2004: BB King och György Ligeti

2003: Keith Jarrett

2002: Miriam Makeba och Sofija Gubajdulina

2001: Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen

2000: Bob Dylan och Isaac Stern

1999: Stevie Wonder och Iannis Xenakis

1998: Ray Charles och Ravi Shankar

1997: Bruce Springsteen och Eric Ericson

1996: Joni Mitchell och Pierre Boulez

1995: Elton John och Mstislav Rostropovitj

1994: Quincy Jones och Nikolaus Harnoncourt

1993: Dizzy Gillespie (postumt) och Witold Lutoslawski

1992: Paul McCartney och de baltiska staterna (Estland, Lettland och Litauen)

Källa: TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.