Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Pokémon Go”-fans anser att de nya pandemiförändringarna gjort spelet säkrare, roligare och mer tillgängligt för alla. Bild: John Konstantaras
”Pokémon Go”-fans anser att de nya pandemiförändringarna gjort spelet säkrare, roligare och mer tillgängligt för alla. Bild: John Konstantaras

”Pokémon Go”-fans rasar när pandemiförändringar tas bort

Mobilspelet ”Pokémon Go”, som bygger på att spelaren tar sig ut, samlar Pokémons och träffar andra spelare på så kallade ”Pokéstops”, får nu hård kritik av sina egna spelare.
Anledningen: att de nu måste lämna hemmet igen efter tillfälliga förändringar i spelet som gjorde det pandemianpassat. Detta rapporterar the Guardian.

LÄS MER: Blizzards vd och HR-chef lämnar mitt under kris

”Pokémon Go” gjorde stor succé i hela världen när det lanserades 2016. Spelet hyllades för att ha lyckats skapa ett mobilspel som kunde få spelarna att ta sig ut i naturen och träffa folk på klassiska landmärken runt om världen, så kallade Pokéstops i spelet. Någonting som inte var helt optimalt när pandemin slog till.

För att spelet fortfarande skulle vara spelbart gjorde spelföretaget, Niantic, ett antal förändringar. Man gjorde det bland annat möjligt att locka Pokémons till sitt eget hem och att man inte behövde vara speciellt nära ett Pokéstop för att få tillgång till det. Man behövde i praktiken knappt lämna soffan för att spela spelet.

Men nu när pandemin har lugnat ner sig en aning och smittotalen minskar världen över, vill spelföretaget ta bort dessa tillfälliga förändringar. Något som inte uppskattas bland fansen.

LÄS MER: Experten: Så vet du om du spelar för mycket datorspel

”Bästa förändringarna de gjort”

Det är framför allt i USA som spelskaparna får kritik. Mycket på grund av oro för den nya deltavarianten av viruset. Men också för att de nya förändringarna gjort spelet möjligt för rörelsehindrade och att det enligt vissa också blivit mycket roligare.

Man har därför startat en namninsamling, med i skrivande stund 156 000 underskrifter, för att Niantic inte ska ta bort förändringarna.

”Större social distansering var en av de bästa förändringarna de någonsin gjort”, skriver de på namninsamlingen.

”De gjorde spelet säkrare att spela, mer tillgängligt för alla samt pandemivänligt. Förändringarna har också blivit hyllade då större social distansering gjort att Pokéstops som tidigare inte var fysiskt tillgängliga för rullstolsanvändare, helt plötsligt blev tillgängliga för alla”.

LÄS MER: Jag ser fram emot att bli en pensionärs-gamer

Kommer ta bort förändringarna på ett säkert sätt

Enligt Niantic kommer de nya reglerna att avvecklas en efter en, efter hur pandemiläget ser ut på olika platser i värden.

”Eftersom vi rör oss mot ett liv utomhus igen, tar vi bort dessa förändringar för att ta tillbaka Pokémon Go:s fokus – vilket är rörelse och att utforska världen. Dessa förändringar kommer att tas bort långsamt och försiktigt för att göra det mer intressant att utforska världen omkring en”, skriver Niantic i ett pressmeddelande från juni.

Företaget har fortfarande inte svarat på kritiken som framkommit i efterhand.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.