Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Poetisk duo får nytt konstmusikstöd

Göteborgska Monomono blir först att få stöd i en ny rikstäckande satsning på konstmusik. Göteborgsduon ska turnera med en konsert som till hälften görs av publiken.
- Vi kände att det var dags att utmana oss själva, säger Lars Carlsson, kompositör.
Tillsammans med poeten Fredrik Nyberg bildar han duon Monomono som sedan 2003 turnerat i Sverige och Norden med diktuppläsningar parade med musik. Nu knyter de till sig fler musiker för det nyskapande verket 9 aspekter av Nio.
Projektet är det första att få ett nytt stöd på 150 000 kronor av RANK, Riksförbundet arrangörer av nutida konstmusik. Förbundet lanserar med en miljon kronor i potten Artists in motion som i år och nästa år ska resultera i turnerande så kallade musikresidens.
Syftet är att uppmuntra till gränsöverskridande, utforskande och pedagogiskt inriktade verk, som tonsättare och ljudkonstnärer skapar i samarbete med förbundets omkring 30 arrangörsföreningar. Under de närmaste två åren kommer ytterligare sju musikresidens att få stöd på mellan 50 000 och 150 000 kronor.
Monomonos pionjärverk blir en konsert i två akter där den ena är Lars Carlssons nyskrivna stycke till Fredrik Nybergs diktsamling Nio, nine, neun, neuf. Musiken är komponerad för såväl elektronik som stråkar och duon får förstärkning av ytterligare tre musiker, bland annat från Göteborgs symfoniker.
Den andra akten anpassas till respektive stad. Inför varje konsert ska musikerna träffa elever vid estetiska program och i samarbete med dem producera inledningen av konserten utifrån diktsamlingen.
- Det är spännande att komponera något så noggrant och blanda med något som är impulsivt och gjort i stunden. Eftersom elever och andra intresserade som spelar ett instrument kan vara med bjuder vi faktiskt in publiken. Och det är ju roligt, säger Lars Carlsson och tillägger att premiären blir på senhösten i Stockholm eller Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.