Poeten Carmen Jedrzejak vill vara en brygga mellan världar

Poeten, manusförfattaren, videokonstnären, ja hon kan ha många titlar, Carmen Jedrzejak. 24-åringen har prisats för sina filmer och redan skrivit flera pjäser. På Instagram syns hennes poesi i både text- och videoformat.
– Jag vill att min konst ska vara tillgänglig för alla, det ska inte vara några grupper som endast får tillträde, säger hon.

ANNONS

Det är en särdeles ruskig söndag med snöblandat regn som far åt alla håll. Katterna Erik Jedderson och Corona Covid-19 möter oss nyfiket när vi droppar in i hallen hemma hos Carmen Jedrzejak. På väg in i vardagsrummet passerar vi en hylla med priser. ”Bästa film” står det på ett diplom. ”Tilldelad ABF:s filmstipendie” på ett annat.

– Min kulturresa började när jag tillsammans med en vän skapade pjäsen ”Två sanningar”. Föreställningen handlar om vår uppväxt i en förort, vem som bestämmer vilka som är utanför, samhällets blick på oss, samt hur det faktiskt går att äga sitt utanförskap. Därefter skrev jag min första poesifilm ”I mina blöta skor” och klev in i filmvärlden. Sen rullade det på efter det, säger hon.

ANNONS

Instagram, film och pjäser

Det har minst sagt rullat på snabbt. Jedrzejak hade precis tagit studenten när hennes första pjäs sattes upp på Angereds teater, den nominerades sedan till årets Spot on av Scenkonstguiden.

Hon började studera film på folkhögskola och var samtidigt med som en av fem dramaturger i produktionen till ytterligare en pjäs. Nu läser hon filmisk gestaltning på HDK-Valand och har gjort flera filmer och skapat ett digitalt rum för poesi på sin Instagram.

Fakta: Möt GP Kulturs kulturlöften

Vi utser fyra profiler inom musik, teater, film, litteratur och konst som vi tror att vi kommer att höra mer av under 2021.

– Jag vill att min konst ska vara tillgänglig för alla, det ska inte vara några grupper som endast får tillträde. Filmbranschen kan vara en rätt sluten grupp och det kan vara svårt att komma in. Därför är Instagram viktigt för mig. Det är också en plattform som jag byggt upp helt själv och som jag kämpar med, men som också är rolig.

Ända sedan hon var liten var olika former att uttrycka sig på något som lockade. Först började hon rita, sedan dansa, spela fotboll, och simma. När hon var 10 flyttade familjen från Polen till Sverige och därefter var det mest ritblocket och sedan dagboken som fick bli det kreativa verktyget. I gymnasiet började hon att experimentera mer med ord. Rytmen klev fram som en bärande komponent.

ANNONS

– Jag tänker inte på rytm, det är bara där. Det är på det sättet jag läser och pratar. För mig är rytmen en helt naturlig sak, att läsa och komma in i det sakta men säkert.

Fakta: Carmen Jedrzejak

Född: 1996 i Częstochowa, Polen. Flyttade till Sverige 2006.

Bakgrund: Är både poet, manusförfattare och filmare. Hon studerar filmiskt gestaltande på HDK-Valand – Högskolan för konst och design. Carmen har vunnit flera priser, bland annat för sin film ”Viva flickan” som 2019 tilldelades ABF:s filmstipendium på Frame filmfestival som anordnas av Kultur i Väst. Även 2020 prisades hon av festivalen för filmen ”Tid” som då blev ”Bästa film tungvikt”. Lägger upp sina poesifilmer på Instagram under @carmenj_swe.

Aktuell med: I början av 2021 blir det premiär för Jedrzejaks examensarbete ”Drömmen” på Valand. Hon håller även på att skriva en bok som hon hoppas ge ut.

Text och video i symbios

Carmen Jedrzejaks poesivideor är rappa, känsliga, och förmedlar samhällskritik ur olika perspektiv. Hon jobbar mycket med att hitta den perfekta miljön till sina dikter. I ett av verken, ”Hovmästaren”, sitter hon framför sju gammaldags tv-apparater som simultant visar olika rörliga inslag från dikten som handlar om sociala maktspel.

– Jag strävar efter att ha med olika kontraster i mina videor, som miljöer, kostym eller rekvisita. I ”Hovmästaren” är det tre olika historier som slås ihop och jag vill bildsätta det jag pratar om. Mitt fokus ligger på rörligt material, musik, och mina ord måste samspela och balansera mellan varandra för att uppehålla tittarens intressen. Tv-apparaterna sätter en puls, skapar spänning och nyfikenhet.

LÄS MER:Madeleine Martin – från Andra Avenyn till Hollywood

”Uppskattad horunge” på Blå stället

I höstas ställde hon ut på Blå stället och testade då ytterligare en ny form att uttrycka sig genom. ”#UppskattadHorunge” bestod av stillbilder fotade av Jedrzejak som kurerades tillsammans med inramade dikter. Den fick fin kritik men var från början inte alls tänkt att bli en klassisk utställning med verk som hängs på en vägg.

ANNONS

– ”Uppskattad horunge” är en iscensatt scen till min film ”Tid”, men jag vill testa olika konstformer för att se om det finns något att upptäcka. Jag gillar när foto tar upp det som många har svårt för, som ärr, sår eller rynkor. Sådant jag finner vackert. Konsten har stor makt, den kan visa att saker är annorlunda från vad man tänker i sitt huvud, säger hon och tillägger:

– Många, men inte alla som jag fotade, har inte privilegiet att prioritera konsten och därför var det viktigt för mig att involvera, värdesätta och höja både deras kroppar samt personer. Konsten måste vara öppen och jag vill gärna vara en länk mellan dessa världar.

I början av 2021 tar Carmen Jedrzejak sin examen från HDK-Valand. Det blir då också premiär för hennes slutarbete som hon säger är större än poesivideorna hon hittills presenterat.

– Jag samarbetar med min gamla klasskamrat från folkhögskolan Jesper Johansson, och denna gång har vi verkligen klivit ut ur vår bekvämlighetszon vilket resulterar i en helt annan stil med mer kvalitet och det är något jag strävat efter länge.

LÄS MER:Konstnären Lovisa Sköld ställer ut på Liljevalchs

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS