Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Piratenpriset till Leif GW Persson

Leif GW Persson får årets Piratenpris. Författaren och kriminologen fick ta emot priset på måndagsmorgonen.

Årets upplaga av Piratenpriset går till Leif GW Persson. Han blir därmed den 24:e i ordningen som får utmärkelsen.

-Det är det finaste pris jag har fått, sa författaren och kriminologen direkt efter tillkännagivandet.

Leif GW Persson var på gott humör när han under måndagsförmiddagen presenterades som årets mottagare av Piratenpriset.

-Jag är stolt, glad och hedrad över att få detta pris, säger han efter att han klivit ner från trappen till det pumphus i skånska Vollsjö, som sedan sex år tillbaka är platsen för tillkännagivandet..

Priset började delas 1989 till kulturpersonligheter som verkat i författaren Fritiof Nilsson Piratens anda. Den formuleringen finns inte längre kvar i prisets stadgar, och enligt juryn får Leif GW Persson utmärkelsen "för att han med eminent sakkunskap och moraliskt grundat engagemang kommenterar vår samtid i kriminalromaner och andra medieframträdanden med skarp satir och underhållande (själv)ironi."

Favoritförfattare

Leif GW Persson, som håller Fritiof Nilsson Piraten som en av sina favoritförfattare, berättar att han känner sig stolt över att nu räknas till samma skara som bland annat Torgny Lindgren, Hans Alfredson och Stig Claesson.

-Det var med viss förtjusning som jag såg listan över tidigare pristagare. Där finns några utav Sveriges mest underhållande och bästa författare.

Enligt Leif GW Persson betraktas underhållande litteratur ofta med misstänksamhet från svensk kulturetablissemang. Något som han menar legat just Fritiof Nilsson Piraten i fatet.

-Han har betraktats som allt för rolig för att kunna vara riktigt bra. Det är fullkomligt befängt, säger han.

Engagemang

TT Spektra: Juryn tog fasta på ditt moraliska engagemang. Hur ser din moraliska kompass ut?

-Den är mycket enkel. Man ska inte göra saker mot folk som man inte vill råka ut för själv. Jag tycker man ska bete sig hyggligt så länge inte omständigheterna kräver annat.

Under sitt tal kunde Leif GW Persson inte hålla sig från att dela ut en känga till Björn Ranelid, som tidigare ska ha anklagat juryn för fascism då han själv ännu inte tilldelats priset.

-Att jag får det nu måste han ju uppfatta som en dolkstöt. Jag får väl kanske ringa och trösta honom, säger Leif GW Persson efteråt.

TT Spektra: Vad jobbar du på nu?

-Nu håller jag på med en vanlig brottsskröna med historiska rötter. Den är inte så blodig, utan handlar om andra saker och är förhoppningsvis lite underhållande.