Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Claes Eriksson.

Piratenpriset till Claes Eriksson

Piratenpriset går i år till Claes Eriksson. Det tillkännagavs under måndagsförmiddagen. Den folkkäre Galenskaparen blir den 25:e att få det prestigefulla priset, som i år är på 100 000 kronor. -Eftersom jag är kulturellt fåfäng känner mig mig hedrad, säger han.

Julen 1962 stod en skrivmaskin högst på tolvårige Claes Erikssons önskelista. En dyr julklapp för en arbetarfamilj i Trollhättan. Tagen av sonens så innerliga önskan skrev pappan sitt förmodligen första och sista rim. "Hoppas du blir som Piraten, när du får den här apparaten", stod det på paketet.

Förhoppning slog in, om inte annat under måndagen, när det tillkännagavs att Claes Eriksson är årets mottagare av Piratenpriset.

-Han hade varit fruktansvärt stolt, min pappa, säger Claes Eriksson efter att som andra pristagare för honom ha klivit ut ur det pumphus som förekommer i Fritiof Nilsson Piratens mest kända bok, "Bombi Bitt och jag".

"Kulturellt fåfäng"

Claes Eriksson, som 1978 bildade Galenskaparna och som därefter har varit en av landets mest folkkära underhållare, blev först överraskad när han fick reda på att han skulle få priset.

-Jag är ju inte författare, utan framför allt dramatiker. Det här är ett pris som signalerar litterär härkomst. Eftersom jag är kulturellt fåfäng känner mig mig hedrad, säger han.

Kriterierna för att komma i fråga för Piratenpriset är inte särskilt detaljerade. Enligt stadgarna ska man kort och gott vara "författare eller annan konstutövare". Men av juryns smak att döma bör man också verka i samma anda som Fritiof Nilsson Piraten.

Något som speglas i listan av tidigare pristagare. Liksom valet av Claes Eriksson i år, som motiveras så här: "Med försåtlig humor och finurligt allvar punkterar denne estradör alla sorters dryghet, maktmissbruk och byråkratisk enfald, samtidigt som han hyllar modet hos den enskilde medborgaren. Hans texter i revynummer, sånger och dikter roar och oroar på samma gång"

Piratens anda

Författaren och jurymedlemmen Katarina Mazett berättar att valet i år inte var särskilt svårt.

-Claes Eriksson representerar Piratens anda väldigt mycket. Han är rolig, men det finns också väldigt mycket allvar i det han skriver. Det sticker till och klöser, det han gör.

Claes Eriksson har precis avslutat retrospektiva "30-årsfesten" på Lorensbergsteatern i Göteborg. Showen, som är ett slags best of med Galenskaparna och After Shave, har spelats över hundra gånger, och kommer att fortsätta till Stockholm och Oscarsteatern i höst.

Nyskriven revy

Men Claes Eriksson blickar inte enbart tillbaka på gamla meriter.

Ett helt nyskriven nummerrevy är färdigt, och är planerad att sättas upp 2015. Samtidigt arbetar han på sin andra bok, med kortare texter och noveller skrivna under de senaste tio åren.

-Jag har inte närmat mig något förlag än. Men det här kanske lyfter upp det hela. Det är väl som med Nobelpriset. Plötsligt blir allt man gjort intressant.

TT Spektra: Vad ska du göra med pengarna?

-Vi ska göra en resa, min hustru och jag. Mer än så har jag inte planerat.