Lars Henriksson: Pinsamt av regeringen att fördöma dockprotesten

Att utrikesminister Billström försvarar Erdoğan som ”folkvald” och kallar torsdagens dockprotest för en skamlös handling är allvarligt. Det säger mer om honom själv än om den turkiske despoten, skriver Lars Henriksson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Att hänga upp en skyltdocka med Erdoğanmask i Stockholm är troligen årets mest framgångsrika mediala kupp, med nästan inga medel alls har Rojavakommittéerna fått global publicitet för en demonstration som annars inte ens blivit en lokal nyhetsnotis. Aktionen har skapat en diplomatisk kris, slängt grus i Sveriges blixtsnabba vändning i Nato-frågan och inte minst, lyft fram vilken blodbesudlad regim de svenska regeringarna vikit sig dubbla för att tillfredsställa.

Naturligtvis utnämnde den turkiska regimen omedelbart Rojavakommittéerna till terrorister – ett epitet som per automatik drabbar alla som går emot Erdoğans styre eller försvarar kurdernas rättigheter. Detta nätverk växte fram i försvaret av det kurdiska självstyret i norra och östra Syrien och organisationerna YPG/PYD:s kamp mot IS i området, en kamp som var avgörande för att besegra terrorsekten. Det räcker för att bli stämplad som terrorist i Turkiet men, än så länge, inte i Sverige.

ANNONS

Att hänga upp en docka är varken ett mordhot eller en ”låtsasavrättning”, som utrikesministern hävdar. Skenavrättningar – att släpa ut fångar till sin avrättning för att ”bara” misshandla dem innan de slängs tillbaka in i cellen – är sådant som finns på den turkiska statens repertoar, liksom mord, massarresteringar av oppositionella och terrorbombningar av civila. Självklart är detta inget som en svensk regering kommer att påtala, Erdoğan är som vi alla vet numera en företrädare för en viktig samarbetspartner och allierad. Då är det, som det står i Tidöavtalet, viktigt att ”tala respektfullt om varandras centrala företrädare.”

När regeringen tar till brösttoner mot dem som protesterar fredligt, om än provocerande, mot en sådan våldsbejakande regim är det allvarligt.

I en rapport om läget i Turkiet står följande att läsa: ”Lagar mot terrorism och brott mot staten, liksom anklagelser om förtal av presidenten, används för att tysta oliktänkande och regimkritiker.” Nej, det är inget terrorstämplat kurdiskt oppositionsparti som talar, inte ens Amnesty. Citatet är ur det svenska utrikesdepartementets rapport om Turkiet från 2021. Sedan dess har Erdoğans regim skärpt förtrycket, bombat civila och avlägsnat sig allt mer från att ens framstå demokratisk. Ett litet exempel är Semra Guzel, parlamentsledamot för oppositionspartiet HDP som fråntogs sin post på grund av att hon inte närvarat vid ett antal möten. Skälet till frånvaron var att hon satt fängslad – av politiska skäl.

ANNONS

Att utrikesminister Billström nu försvarar Erdoğan som ”folkvald” och kallar dockprotesten för en skamlös handling säger mer om honom själv än om den turkiske despot vars demokratiska legitimitet är lika liten som dagens ärkeskurk Putin.

När regeringen tar till brösttoner mot dem som protesterar fredligt, om än provocerande, mot en sådan våldsbejakande regim är det allvarligt. Inte minst om det sker läckage från det turkiska förtryckssystemet in i den svenska juridiken. Avtalet om gemensamt samarbete mot terrorism och Billströms öppning för Erdoğans krav att kriminalisera kurdiska flaggor är illavarslande.

Jag måste erkänna att jag tyckte bilden var obehaglig, en avsiktlig kopia av den kända bilden på Italiens avrättade fascistdiktator Mussolini hängande i fötterna gav associationer till dödsstraff, utomrättsliga avrättningar och förnedring. Var det verkligen ett bra sätt att protestera? Samtidigt ringde Malvina Reynolds sång ”It isn't nice” i bakhuvudet. Denna signaturmelodi för medborgarrättsrörelsen i USA på 60-talet handlade just om att protester som gör nytta sällan är särskilt trevliga, när syftet är att visa upp obehagliga sanningar är det lätt att det blir dålig stämning och upprörda känslor. Att skaka om debatten och tränga igenom mediebrusets likgiltighet för orättvisor och förtryck kräver ofta att den goda smaken kränks, till och med att den som protesterar tar risker. Som Reynolds skrev:

ANNONS

”It isn't nice to go to jail

There are nicer ways to do it

But the nice ways always fail”

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:De Geer deltar i Flammans Erdogan-tävling

LÄS MER:Aktivisten om Erdogandockan: ”Vi uppnådde det vi ville”

LÄS MER:Turkiet ställer in talmansbesök efter Erdogan-dockan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS