Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Youtube-fenomenet Pewdiepie kan få se sig förbisprungen i dagarna av indiska T-series. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pewdiepie hotas igen av indiskt bolag

Youtubern Felix Kjellberg, mer känd som Pewdiepie, kan åter vara på väg att tappa sin krona som störst på Youtube. Snart kan ett indiskt skiv- och filmbolag ta över som nummer ett på videosajten.

Sedan 2013 har det varit ett faktum att göteborgaren Felix Kjellberg är världens främsta Youtuber, åtminstone sett till antalet prenumeranter. I skrivande stund har han över 83 miljoner följare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men sedan en tid tillbaka har han haft en mäktig utmanare och flera bedömare tror nu att det bara är dagar kvar innan Pewdiepie får se sig förbisprungen av det indiska skiv- och filmbolaget T-series. Det skriver Washington Post.

T-series är Indiens största skivbolag och fokuserar framförallt på Bollywoodmusik och indisk pop. I Europa är den kanske mest kända artisten kopplad till bolaget M.I.A.

På Youtube visar T-series i huvudsak en blandning av musikvideos och filmtrailers och antalet prenumeranter stiger snabbt. Enligt Washington Post går det att koppla kanalens kraftiga ökning till den snabba utvecklingen när det gäller tillgång till mobiltelefoner för Indiens 1,3 miljarder invånare.

Inte första gången

Men det är inte första gången som T-Series har bedömts att ta över som nummer ett. Enligt analysföretaget Tubular Labs skulle det ske redan den 29 oktober, men det skulle visa sig att de hade fel.

Enligt The Independent ska Pewdiepie nämligen strax efter förutsägelsen ha fått ett stort antal nya följare. Flera av Pewdiepies fans och andra youtubers har sedan dess kampanjat för att hålla göteborgare kvar som nummer ett. Andra har gjort det samma för T-series.

Det hela har resulterat i en högst offentlig kamp och i september började FlareTV att sända en live-räkningar av hur de båda kanalernas prenumerantantal utvecklas. Sedan dess har sändningen lagts ner, men för två veckor startade de upp den på nytt.

I skrivande stund skiljer det bara 120 000 prenumeranter mellan de båda kanalerna och T-series kommer allt närmare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.