Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Naku, nakuu, nakuuu! | Nanoy Rafael/Sergio Bumatay III.

Peter Pan-pristagarna till Bokmässan 2013

Peter Pan-priset 2013 tilldelas författaren Nanoy Rafael och illustratören Sergio Bumatay III för bilderboken Naku, nakuu, nakuuu!

Den filippinska bilderboken Naku, nakuu, nakuuu! av författaren Nanoy Rafael och illustratören Sergio Bumatay III får årets Peter Pan-pris.

Nanoy Rafael är medlem av gruppen LIRA som verkar för att sprida kunskap om poesi. Utöver sitt författarskap arbetar han med att lära barn att läsa och skriva dikter.

Sergio Bumatay III är illustratör, grafisk designer och konstnär.

De båda kommer till Bokmässan i september där de bland annat ska medverka i ett seminarium samtidigt som de tar emot priset.

Juryns motivering: "Den filippinska bilderboken Naku, nakuu, nakuuu! representerar en del av världen vi sällan möter i den svenska barnboksutgivningen. Bokens tema – att få syskon – är dock universellt. Pojken Iskos oro inför de förändringar han anar kommer att ske i familjen uttrycks genom det återkommande utropet Naku, nakuu, nakuuu! (ungefär Oj, oj, oj!).

Illustrationerna speglar huvudpersonens ängslan och visualiserar hans farhågor på ett fantasifullt och detaljrikt sätt. Genom en skiftande färgskala följer de Iskos sinnesstämning från ängslan till den trygga slutbilden: Här har han tagit av sig den mask han burit genom hela boken, och tycks ha vuxit in i sin roll som blivande storebror."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.