Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Peter Jöback börjar om i Göteborg

Nu stänger snart Peter Jöback showbutiken i Stockholm och drar till Göteborg för en helkväll tillsammans med nya albumet och ett stort gäng musiker. "Jag tycker så mycket om Göteborg", säger han.

2018 blev året då Peter Jöback blev handplockad till 30-års jubileet för Phantom of the opera på Broadway, han gav ut ett nytt eget soloalbum för första gången på elva år och satte upp en hyllad personlig, burlesk, musikalisk show på Cirkus i Stockholm.

Ett av de första datumen inringade i kalendern för 2019 är den 10 februari. Då kommer han till Stora teatern för att göra sin allra första konsert med namnet Peter Jöback in concert, då han sjunger sitt nya album Humanology i sin helhet, men också andra låtar som betyder mycket för honom.

LÄS MER: Peter Jöback berättar om nya albumet

Peter Jöback kommer till Stora teatern i februari nästa år. . Bild: Robin Aron
Peter Jöback kommer till Stora teatern i februari nästa år. . Bild: Robin Aron

Konsertkvällen blir ett kliv vidare från höstens show på Cirkus i Stockholm, Med hjärtat som insats, som innehållit mycket av Peter Jöbacks personliga erfarenheter.

– Jag vill vara en bra entertainer och då behöver man vara en bra historieberättare, med just hjärtat som insats, man måste blotta sig och omfamna sin historia. Jag har haft en speciell uppväxt och många av de trauman jag var med om som barn har format mig. Jag har jobbat jättehårt för att bli fri och stå för den jag är och lära mig förlåta, gå vidare och omfamna.

LÄS MER: Jöback handplockar till showen på Cirkus

Mia Skäringer inspirerar

Peter Jöback berättar också att han letat efter en ny form för sitt material och att konsertkvällen blir ett test för hur det fungerar. Han nämner sina förebilder Serge Gainsbourg, Édith Piaf, Elvis Presley och tecknar bilden av "en man eller kvinna och en mikrofon" och andra storheter som Amy Winehouse, Adele, Michael Bublé, som alla "moderniserar en gammal form" på ett sätt som inspirerar.

Och så kommer han in på Mia Skäringer, som just nu fyller arenorna - till exempel tre Scandinavium och två Globen (något som, konstaterar han, "andra artister får egna bilagor för") – med sin mission No more fucks to give. Mia Skäringer är en förebild för honom på många plan.

– Hon har ett mod och på många sätt har hon bekräftat mitt eget sätt att berätta. Hon vänder spegeln mot sig själv, är ärlig, äkta, inkluderande. Hon sätter skammen på rätt ställe. På samma sätt vill jag vara öppen med min historia och samtidigt ge kraft och underhållning. Hon är unik och fantastisk.

Hoppas på turné

Än är bara ett enda konserttillfälle inbokat, men Peter Jöback gläntar på möjligheten till fler.

– Jag ska testa först i Göteborg. Jag tycker så mycket om Göteborg, det sa pang för mig här med Duvemåla, det var jättestort för mig, säger han.

Och han hoppas att konsertformatet ska bära för turné både i Sverige och utomlands framöver.

– Jag vill ut och turnera. Jag har ingen förhoppning att jag ska få en superstor internationell karriär med detta och fylla stora arenor, men jag har en publik i London, New York, och tror att med mina musikal meriter från dessa två teater städer kan fylla små konserthus i andra utländska städer. Och jag har en historia att berätta.

Fakta:

Peter Jöback

Ålder: 47

Familj: Man och två döttrar, 4 och 5 år gamla

Aktuell: Avslutar sin krogshow i Stockholm den 15 december. Släppte nya albumet Humanology i oktober, kommer till Göteborg den 10 februari för en exklusiv konsertkväll.

Om Göteborg: "Det var här det sa pang för mig med Duvemåla". Jag tycker att Göteborgsoperan gör mycket bra, jag ska gå och se Ringaren i Notre Dame nu när jag är här.

Om att fylla Ullevi, vilket han gjorde 17 juni 2017 med världens största musikalkonsert: "Det var helt fantastiskt. Vi spelade för 27 000 personer, jag är oerhört stolt över den grejen."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.